Макрон и Меркел: ЕС се нуждае от координация за борба с Делта варианта

Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Френският президент Еманюел Макрон призова страните от ЕС да проявяват изключителна бдителност по отношение на варианта на коронавируса, известен с обозначението Делта, и да координират повече решенията си за допускане на туристи от страни извън блока, предаде Ройтерс.

"Всички трябва да бъдем бдителни, защото вариантът Делта, за който се говори толкова много, идва", призова френският президент. "Той се разпространява по-бързо от други варианти и засяга хората, които не са ваксинирани, или са получили само една доза от ваксините", заяви Макрон преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

Френският президент добави, че блокът трябва да ускори още повече кампаниите за ваксинация.

"За мен един от проблемите на дискусията е наистина да бъдат взети координирани решения по отношение на отварянето на границите към трети страни и за признаване на ваксините, защото на този етап трябва да го ограничим до ваксините, които бяха одобрени от европейските здравни власти", подчерта Макрон.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви при пристигането си в Брюксел, че ЕС се нуждае от по-единен подход към правилата за пътувания, за да предотврати разпространението на по-заразния вариант Делта на коронавируса. Тя подчерта, че "ние, разбира се, сме притеснени за варианта Делта" и заяви, че ще лобира за по-координиран подход, особено по отношение на пристигащите от региони, където се разпространяват варианти на вируса.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?