Макрон и правителството му застават зад министър, заподозрян във финансова афера

Ришар Феран

Френският президент Еманюел Макрон призова правителството си да прояви солидарност с министъра на териториалното сближаване Ришар Феран, който според някои медии е облагодетелствал съпругата си в сделка с недвижимо имущество, когато е ръководел здравноосигурителен фонд, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Аферата с Феран, както и обвиненията от крайната десница към подчинената на външния министър министърка Мариел дьо Сарнез, че е назначила фиктивно свой сътрудник в Европейския парламент, идва в неудобен момент за Макрон, който се готви за парламентарни избори след по-малко от две седмици, отбелязва Ройтерс.

Феран, който бе ръководител на предизборната кампания на Макрон, отрича да е нарушил закона и отказва да подаде оставка, въпреки че според допитване на Харис 70 процента от французите смятат, че той трябва да напусне правителството. Същото мислят за Мариел дьо Сарнез 62 процента от анкетираните.

Избраният на 7 май Макрон напомни на заседание на правителството, че кабинетът трябва да е за пример в публичните си действия и призова за солидарност и отговорност, каза говорителят на правителството Кристоф Кастанер.

Снощи Ришар Феран получи подкрепата и на премиера Едуар Филип, който обаче посочи, че "французите са раздразнени" от този тип практики и припомни, че всеки министър, на когото бъдат повдигнати обвинения, ще трябва да подаде оставка.

Френското правосъдие заяви, че на този етап няма основания за съдебно дело срещу Феран. "Само съдилищата могат да отсъждат. Не винаги е хубаво пресата да се превръща в съдия", заяви Макрон на правителственото заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?