Макрон: НАТО е в "мозъчна смърт"

Америка обръща гръб на европейския проект. Време е да се събудим

Еманюел Макрон

НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за пследнияброй на британското списание "Економист".

Той има предвид оттеглянето на САЩ от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

"Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО", каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

По думите му в рамките на Алианса липсва координация относно стратегическото вземане на решения между Съединените щати и техните съюзници.

"Има некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО – Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени", казва Макрон.

Френският държавен глава счита, че европейските страни вече не могат да разчитат на Америка да защитава съюзниците си в НАТО. По думите му Европа стои на ръба на пропастта и трябва да започне да мисли за себе си стратегически като геополитическа сила.

"В противен случай ние вече няма да контролираме съдбата си. (...) Трябва да преосмислим какво е НАТО в светлината на ангажиментите на Съединените щати. А Америка показва признаци на обръщане на гръб към нас, като демонстрира остро това със своето неочаквано изтегляне на войски от североизточна Сирия миналия месец, изоставяйки своите кюрдски съюзници", добавя Макрон.

Според него президентът на САЩ Доналд Тръмп не споделя идеята за европейския проект и това се случвало във време, в което Европа е изправена пред възхода на Китай и авторитарния завой в Русия и Турция.

Като допълнителен негативен ефект върху ЕС Мактон посочва Брекзит: "Ако не се събудим, съществува значителен риск в дългосрочен план да изчезнем геополитически или поне вече да не контролираме съдбата си. Вярвам в това много дълбоко".

Енергичната дипломатическа активност на Макрон пред последните месеци предизвика огромен външен интерес, но и много критики, отбелязва "Економист". Той е обвиняван в едностранни действия (например като блокира разширяването на ЕС в Западните Балкани) или прекомерни ходове (опитите му да организира преки разговори между Америка и Иран).

Френският президент отвръща на критиките с аргумента, че е "абсурд" ЕС да се отвори за нови страни членки, преди да реформира процедурите по разширяването. Допълва, че е готов да преразгледа позицията си, ако тези условия бъдат изпълнени.

Той подчертава посланието си, че за Европа е нужно да започне да мисли и действа не само като икономическа група, чийто основен проект е пазарната експанзия, а като стратегическа сила. Това би трябвало да започне с възвръщане на "военния суверенитет" и подновяване на диалога с Русия, независимо от подозренията на Полша и други страни, които някога са били под съветски контрол.

Ако това не се случи, казва Макрон, би било "огромна грешка".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят