Макрон не направи на Мей отстъпки за Брекзит

Френският президент отхвърли искането за специални условия за лондонското Сити

Еманюел Макрон и Тереза Мей по време на срещата им в четвъртък

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за специални условия за лондонското Сити в споразумението за Брекзита. Твърдото му послание гласеше, че Великобритания няма да получи пълен достъп до европейските пазари, включително финансовите, ако не прави вноски в бюджета на ЕС и не приеме всичките му правила, съобщава британският в. "Гардиън", цитирайки изявление на президента на съвместна пресконференция с британската премиерка Тереза Мей в британския военен колеж Сандхърст.

 

Срещата на високо равнище се състоя в четвъртък, за да подчертае близките връзки между Лондон и Париж, след като по-рано беше обявено, че Великобритания ще инвестира 45 милиона лири в подобряване на сигурността на границата в Кале.

Финансовите услуги са един от секторите, в които Франция се надява да спечели по-голям дял на пазара на ЕС след Брекзита. Предприятията от лондонското Сити са притеснени от новите бариери пред търговията, включително загубата на правата им да работят в цяла Европа от централа в Лондон.

Алтернативата е споразумение, подобно на това с Канада, посочи Макрон. То включва финансовите услуги, но не осигурява същия достъп, който имат страните членки. Брюксел отдавна предупреждава, че Великобритания няма да получи възможност да подбира секторите, до които ще има достъп.

Великобритания се надява, че след приключването на първия етап от преговорите ще може да използва близките търговски отношения с ключови страни от ЕС, за да получи по-добра сделка. Френският президент обаче заяви, че неговата страна ще се придържа към плановете, отбелязва в. "Гардиън".

Мей и Макрон постигнаха споразумения в области от отбраната до спорта и културата, но мигрантите бяха водеща тема. През последните години Кале стана епицентър на борбата на Франция да се справи с миграционната криза. Мигрантите в града често живеят при мизерни условия, опитвайки да достигнат Великобритания по всякакви начини. Макрон заяви, че ситуацията се е подобрила, но все още има проблеми и подчерта, че границата между двете страни трябва да бъде защитавана със съвместни усилия.

Френското правителство твърди, че мащабите на сегашната миграционна криза създават несправедлива тежест върху Франция, която според сключеното през 2003 г. споразумение от Туке охранява общата граница и приема отхвърлените от Великобритания бежанци. По време на предизборната си кампания миналата година Макрон беше обещал да предоговори споразумението, тъй че поетите от британската премиерка ангажименти бяха възприети във Франция като победа. Някои лондонски политици изразиха недоволство от допълнителните разходи, но други приеха срещата между Макрон и Мей като знак, че сътрудничеството между Лондон и Париж може да оцелее въпреки Брекзита.

В знак на добра воля Макрон обяви, че ще даде "Гоблена от Байо" на заем на Великобритания, за да бъде показан на изложба. Творбата, показваща норманското нашествие на Британските острови, ще напусне Франция за пръв път от 950 години, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е част от усилията за задълбочаване на културните връзки, подчерта Макрон на пресконференция.

Двете страни имат ограничени общи интереси и дори те намаляват заради Брекзита. Надеждите на Мей да постигне благоприятно търговско споразумение с ЕС засега не срещат особени симпатии във Франция, която се стреми да привлече банки и други предприятия от Великобритания. В момент, когато правителството в Лондон е слабо и разделено, а германската канцлерка Ангела Меркел се опитва да сформира коалиция, Макрон се оказа водещият политически представител на Европа на международната сцена.

Френският президент се самоопределя като проевропейски центрист и е противник на популистката десница, както и на много от идеите, вдъхновили Брекзита, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки, че Макрон не е направил отстъпки в една от областите, в която Мей се нуждае от най-голяма помощ - помощ при постигането на успешно споразумение за търговските отношения с ЕС след Брекзита.

"Макрон е част от поколение, което изпитва нещо като безразличие към Великобритания", казва Вивиан Пертюсо, експерт по френско-британските отношения във Френския институт по международни отношения, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". В отношенията между двете страни има дистанция и се усеща стремеж за фокусиране върху партньорството с Германия, подчертава Пертюсо.

Споделяне

Още от Европа