Макрон подкрепя идеята на Тръмп Русия да бъде поканена на срещата на Г-7 догодина

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепя американския си колега Доналд Тръмп в неговия стремеж за връщане към формата Г-8 с участието на Русия. Това предаде Си Ен Ен, като цитира източник от администрацията на Тръмп.

Според Си Ен Ен лидерите на САЩ и Франция са провели във вторник вечерта телефонен разговор, по време на който са изразили съгласие, че участие на Русия в срещата на върха на "Голямата седморка" (Г-7) през 2020 г. би било целесъобразно.

Според източника на Си Ен Ен Макрон предложил Русия да бъде поканена през 2020 г. Американската телевизия отбелязва, че Тръмп планира да обсъди идеята за връщане към формата Г-8 на предстоящата среща на групата на седемте най-развити индустриално страни в света в Биариц, Франция, от 24 до 26 август.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Тръмп каза, че Обама е настоял за изключването на Русия, защото Путин го "надхитрил".

Във формат Г-7 групата съществува от 1976 г. до 1997 г. След присъединяването на Русия форматът започва да се нарича Г-8.

Доналд Тръмп направи подобен коментар за завръщането на Русия в групата и преди срещата на върха миналата година, но нищо не излезе от това, припомня АП.

Всички страни членки на Г-7 са въвели санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

Връщането в организацията би легитимирало тези санкции, заяви Константин Косачов, председател на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент. "За Русия това би било неприемливо", написа Косачов на своята страница във Фейсбук, цитиран от ДПА.

"Докато срещу Русия действат санкциите на страните от Г-7, хипотетичното ѝ връщане в този формат при сегашните обстоятелства би означавало изрично признаване на неравенството между правата и възможностите на участниците му", заяви парламентаристът.

Русия трябва да получи реални предложения за връщане в групата, за да стане това факт, каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. "Трудно е да се разбере какъв е смисълът на всичко това сега", заяви тя, коментирайки призива на Тръмп за връщане на Русия в Г-7.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?