Макрон се срещна с Туск и заяви, че разчита на него за реформата на ЕС

Макрон се срещна с Туск и заяви, че разчита на него за реформата на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон прие в сряда вечерта на вечеря в Елисейския дворец председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заяви, че разчита на него, за да даде още по-голям тласък на реформирането на Европейския съюз (ЕС), предаде Франс прес.

"Ролята на Съвета е решаваща. Искам да заявя тук, че за мен Европейският съвет е много важен. Искам да работя с европейските институции и да дам своя принос в европейските дела", каза Макрон пред журналисти, посрещайки своя гост.

"Разчитам много на президента Туск и на ръководната му роля, за да придаде още по-голяма сила на реформите и на европейската амбиция. Вие имахте куража и дързостта през тази предизборна кампания да отстоявате ценностите на Европа, ценностите, които отстоявам и аз", добави новият френският президент.

"Европа има нужда от вашата енергия и въображение", заяви в отговор председателят на Европейския съвет.

"Когато говоря за Европа, мисля не за институциите или за бюрокрацията, а за милионите европейци, които виждат във вашата победа знак за надежда. Надежда, че Европа е закрила и че гледа към бъдещето", добави Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?