Макрон си връща популярността отпреди кризата с "жълтите жилетки"

Макрон си връща популярността отпреди кризата с "жълтите жилетки"

Френският президент Еманюел Макрон си връща популярността отпреди кризата с "жълтите жилетки", започнала през ноември, пише в. "Журнал дю диманш", цитиран от БТА.

За месец рейтингът на Макрон се е повишил с един процентен пункт и в момента е 29 процента, сочат данни от редовната месечна анкета на центъра Ифоп, поръчана от френското издание. Вече три месеца президентът става все по-популярен в страната си. И за първи път от август м. г. делът на недоволните от Макрон французи е под 70 на сто.

Подобрението обаче се дължи само на засилената подкрепа за Макрон сред привържениците на собствената му партия "Република, напред!" (88 на сто) и сред французите, гласуващи за политическите ѝ съюзници - партията "Демократично движение" и центристите от Съюза на демократите и независимите. Подкрепата за президента е нараснала най-много сред двете последни партии - с по 15 процентни пункта, показват резултатите.

Постепенно нараства и популярността на френския премиер Едуар Филип. През последния месец рейтингът му се е увеличил с 2 пункта до 33 на сто.

Допитването е осъществено от 15 до 23 март по интернет и по телефона с 1929 души над 18 г. при възможна грешка от 1 до 2,2 процента, допълва "Журнал дю диманш".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа