Макрон води в социологическите проучвания за президентските избори във Франция

Макрон води в социологическите проучвания за президентските избори във Франция

Последните проучвания за президентските избори в неделя във Франция сочат лека преднина на Еманюел Макрон от "В движение", предадоха агенциите.

Социологическите изследвания бяха публикувани в 18 часав петък. Прогнозите бяха очаквани с огромен интерес, за да се разбере дали атентатът на авеню "Шан-з-Елизе" е повлиял на мнението на французите.

Очакванията бяха, че терористичната атака би добавила гласове за крайната националистка Марин льо Пен, но очевидно това не се е случило. Дълго време тя беше сочена за победител в първия кръг на изборите, но през последните дни беше задмината от центриста Макрон, бивш министър в правителството на президента Франсоа Оланд.

Последните изследванията на Ifop-Fiducial за списанието "Пари мач", CNews et Sud Radio обаче отчетоха лека преднина за Макрон, който води с 24.5%.

Тримата му основни претенденти остават стабилни в позициите си. Втора е лидерката на Националния фронт Марин льо Пен с 22.5 на сто. Трети е представителят на десницата, обединената кандидатура на Републиканците, Франсоа Фийон с 19.5%, а четвърти ултракрайният комунист и основател на Лявата партия Жан-Люк Меланшон с18.5%.

Останалите кандидат-президенти са далеч зад тях като социалистът Беноа Амон стига до 7 на сто, а голистът Никола Дюпон-Енян от движение "Изправи се, Франция"– 4%. Всички останали кандидати са под 2%.

Агенция Odoxa, която е работила за списание "Поан", е направила експресно проучване сред 992 души в петък - ден след терористичното нападение в центъра на Париж.

И в това изследване води Макрон с 24.5%, следван от Марин льо Пен с 23%, но с увеличение от 0.5 пункта спрямо предишното проучване. Фийон и Меланшон събират по 19%.

Единствено в прогнозните данни на института BVA Макрон и Льо Пен са с равни проценти - 23.

Първите двама, класирали се в неделя, ще се явяват на балотажа на 7 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?