Малката дъщеря на Путин се разведе и съпругът й загуби част от богатството си

По-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин - Катерина Тихонова се разведе, съобщи агенция "Блумбърг" като цитира четирима души, запознати с въпроса, които са пожелали анонимност.

Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, който стана супер богат, благодарение на брака си. Той се е върнал отново на работа в петролната компания "Сибур", където е работил преди да се ожени за щерката на Путин.

От "Сибур" започва кариерата на Шамалов, който за кратко време става милиардер и там го връща падението му. Обратите в съдбата му са един от редките случаи, когато се разкриват тайните начини, по които обкръжението на Путин свързва семейство, приятели и финанси, отелязва "Блумбърг".

Възходът на Кирил Шамалов започва през 2012 г., когато той се готви за женитба. Тогава е  вицепрезидент на "Сибур", в която главни акционери са олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Те го издигат до заместник-изпълнителен директор, а след това му дават 4.3 на сто от компанията. През 2014 г. със заем от "Газпромбанк" той придобива още 17% от Тимченко за около 2.2 милиарда долара. Тогава Шамалов е само на 32 години.

През април 2017 г. "Сибур" обявява, че Шамалов е продал на Михелсон акциите, които е закупил от Тимченко. Макар подробностите и причината за сделката да не са огласени публично, запознат с трансакцията източник твърди, че Шамалов не спечелил нищо от продажбата, тъй като му позволили да притежава тези акции като един вид доверие, понеже е член на семейството на Путин. Краят на  този привилегирован вид собственост дошъл заедно с края на брака, твърдят три от източницитена "Блумбърг".

Тези връзки са били внимателно следени от американското Министерство на финансите и други агенции във Вашингтон. До 29 януари следователите трябва да предадат списък от руски олигарси, които могат да бъдат подложени на по-нататъшни санкции. Сред руския елит растат опасенията, че черният списък на САЩ ще се разшири и ще включва наследниците им, като усложни за години напред живота им.

Шамалов е отказал да коментира информацията за развода, съобщи негов представител. От офиса на Катерина Тихонова засега не са отговорили на молбата за коментар. Не са отговорили също така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Леонид Михелсон и от "Газпромбанк".

От пресслужбата на "Сибур" заявиха, че Шамалов се е издигнал в йерархията и е получил акциите от акционери въз основа на постиженията си.

Гоорител на Тимченко заяви, че олигархът продал на Шамалов акции на пазарна цена.

Бащата на Шамалов не е открит за коментар.

Излизането от семейния кръг на Путин обаче не е било тотална загуба за Шамалов, чието богатство според Индекса на милиардерите на "Блумбърг" възлиза на 800 милиона долара. Това се дължи най-вече на онези 3.9 на сто от "Сибур", които той все още притежава. Тези акции в момента се оценяват на 504 милиона долара.

В тези оценки не влизат лихвите, които Шамалов може да е платил за заема от "Газпромбанк", нито промяната на семейното му положение. Според руските закони бившите съпрузи имат право на половината от всички активи, натрупани по време на брака, освен ако не е имало предбрачно споразумение.

Кремъл ревностно пази семейните тайни на Путин. Дори при условие за анонимност хора, потърсени във връзка с последните информации, не споделили дали Катерина Тихонова се е развела, нито дори кога се е омъжила.

Владимир Путин рядко говори за семейството си. Двете му дъщери носят момински фамилии, различни от неговата. Путин обяви за развода си със съпругата си Людмила след излизане от балетно представление в Кремъл през 2013 г.

Две години по-късно той сподели, че двете му дъщери - Катерина и Мария, са завършили руски университети и говорят по няколко езика. Те се справяли добре в кариерите си, като не се появявали публично и избягвали да се занимават с бизнес или политика.

За Катерина Тихонова се знае, че танцува акробатичен рок и работи в Московския държавен университет.

Другата му дъщеря Мария е ендокринолог и е омъжена за холандец. Миналата година новината, че те имат дете, дойде от интеврвю на Путин пред американския режисьор Оливър Стоун.

Макар вече да не е свързан пряко с Кремъл, Кирил Шамалов може да попадне в новия американски черен списък. 

Баща му Николай Шамалов беше включен в черния списък на ЕС зарази конфликта в Украйна. Шамалов-старши беше обявен за част от "влиятелна група" около Путин. Той е акционер в банка "Россия" - първата институция в страната, санкционирана от САЩ. Част от нея притежава и Генадий Тимченко.

Споделяне

Още от Свят