Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Европейския съюз

Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Европейския съюз

Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Евросъюза, съобщи ДПА.

Малкото баварско селце Гадхайм ще придобие новия си статут, след като в полунощ в петък, 31 януари, излизането на Великобритания от съюза стане факт.

За около 80-те жители на селцето, намиращо се в баварския регион Долна Франкония, вълнението от това, че ще се превърне в новия географски център на ЕС, обаче леко се е изпарило.

Причината за това е дълго продължилия процес на раздялата между Брюксел и Лондон.

Въпреки всичко в полунощ в петък то най-накрая ще се сдобие с новия си специален статут.

Точните координати на селцето според Националния географски институт на Франция, който изчислява географския център на ЕС, са 9 градуса, 54 минути, 7 секунди източна дължина и 49 градуса, 50 минути, 35 секунди северна ширина.

Гадхайм отдавна се готви за новия си статут след Брекзит; преди няколко месеца в селцето издигнали знамето на съюза.

През 2017 г. жителите му качили сатирично видео в Ютюб, в което рекламират селото си като бъдещ център на евроактивност.

В клипчето те дори призовават Шотландия да не организира втори референдум за независимост, за да не остава в ЕС, тъй като това щяло да лиши Гадхайм от специалния му статут.

Във видеото жителите на Гадхайм също така се шегуват, че в отдалеченото селце има достатъчно място, за да приеме много от международните инвестиционни банки, които щели да "напуснат Лондон и да прехвърлят централите си в новия център на ЕС".  

Споделяне

Още от Свят