Малко мече е спасено от капан на Витоша

Едногодишно мече, попаднало в капан на Витоша, е било спасено през почивните дни. То било открито от служители на Българския ловно-рибарски съюз, които информирали Дирекцията на Природен парк Витоша и Държавно ловно стопанство Витошко-Студена.

Съвместните дейности на служителите на парка и ловното стопанство, както и на природозащитниците от Сдружение за дива природа-Балкани довели до бързото освобождаване на животинчето.

Мечето било кръстено Дамян и му е поставен GPS-нашийник за проследяване на точното му местонахождение по всяко време. По този начин в реално време експертите на Природен парк Витоша и Сдружение за дива природа – Балкани получават важна информация за този вид.

Животинчето най-вероятно е останало без майка заради зачестилите бракониерски прояви. Нормално мечетата стоят почти две години с майката, обясни Александър Дуцов от Сдружение за дива природа – Балкани, една от организациите от коалицията "За да остане природа в България".

Кафявата мечка е застрашена от изчезване в европейски мащаб. България е една от малкото държави в Европа, където този вид все още не е напълно унищожен от хората. София е единствената европейска столица, в непосредствена близост до която съществуват условия за живот на тези горски животни.

Споделяне

Още от Бизнес