Малобройни протести срещу новия кабинет, според БСП – организирани от ГЕРБ

Около стотина човека се събраха пред НС в знак на протест срещу новия кабинет.  Протестиращите спряха движението на пл. "Батенберг" пред Народното събрание, предаде БТА в неделя.

Протестът преминава спокойно със скандирания "Оставка", "Червени боклуци" и "Долу ДПС".

Освен срещу първите действия на правителството, сред които либерализация на тютюнопушенето, вдигане на майчинските, които според протестиращите ще отидат при ромските семейства, те се обявиха и за смяна политическата система като цяло, предаде БТА.

Голяма част от присъстващите на протеста са се самоорганизирали чрез социалните мрежи и обявиха, че не представляват нито една от политическите партии. По-късно протестиращите блокираха "Орлов мост" с искане за оставка на кабинета и провеждане на нови изори.

Паралелно около 200 души се включиха в протеста, организиран от партиите РЗС и НФСБ, с искане за касиране на избора на депутати от ДПС, избрани в София чрез гласове в Турция. Протестното шествие на двете партии тръгна от парламента до Конституционния съд, като за кратко блокира движението по бул. „Цар Освободител", след което премина и покрай централата на БСП на улица „Позитано”.

Зад организираните днес протести стояха РЗС и НФСБ, а зад Яне Янев прозира лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това констатира на извънредна пресконференция по-късно в неделя  членът на ръководството на БСП Мая Манолова.

Според нея на днешните протести не било заявено нито едно гражданско искане, а призивите за оставка на правителството не били подкрепени с никакви аргументи. Мая Манолова добави, чепремиерът Пламен Орешарски би отговорил на всяко искане и възражение срещу действие на неговия кабинет и посочи, че днес не е имало нито едно в този смисъл.

Манолова каза още, че шествието пред централата на БСП днес било незаконно, защото Столичната община била дала разрешение за две протестни шествия с маршрути от бул. "Дондуков" до Народното събрание и от Борисовата градина до парламента. Тя добави, че не е бил заявен протест от граждански организации.

По думите ѝ сцените пред централата на БСП били грозни, с открито провокативни подвиквания. Ние сме правова държава и се надяваме, че органите на реда ще си свършат работата, без да са необходими по-специални мерки, за да бъде осигурен редът в София, заяви Манолова.

Според нея РЗС ще бъде инструмент за открита политическа конфронтация на ГЕРБ. По думите ѝ имало изпратено задължително указание от централата на ГЕРБ до местните структури за незабавно включване в подписката за касиране на изборите за български парламент в Турция. ГЕРБ е ангажирана чрез своите структури, организационни механизми да осигурява "гражданска" подкрепа на искането на Яне Янев, каза Мая Манолова.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?