Марешки и Симеонов се взеха за изборите

Марешки и Симеонов се взеха за изборите

"Воля" на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов ще се явят заедно на предстоящите на 4 април парламентарни избори.

"Обявяваме създаването на патриотична коалиция "ВОЛЯ и НФСБ". Двете партии имаме много общи цели. Очакваме да получим подкрепа и да участваме в следващото управление", каза Марешки на брифинг в парламента. Не бе дадена възможност за журналистически въпроси.

Преди дни досегашният коалиционен партньор на НФСБ – ВМРО, обяви, че ще участва самостоятелно във вота и така сложи окончателен финал на коалиция "Обединени патриоти", която в момента участва във властта. НФСБ бяха неприятно изненадани от решението на партньора си и побързаха да намерят нов. Според лидера на партията Валери Симеонов обаче новата коалиция е "принципна", защото в ситуация на криза "държавата има нужда от обединение".

"В момента на криза държавата има нужда от единение. Ние сме такъв пример - на обединение върху принципна база", каза Симеонов в сряда.

Двете формации обявиха три основни приоритета. Първият е повишаване доходите на българите, включително увеличение на минималната пенсия. На второ място е насърчаването на малкия и среден бизнес. Третият приоритет е намаляване на административните тежести и борбата с монополите.

НФСБ и "Воля" имали за приоритет и "недопускането на ДПС отново във властта, ограничаване на възможността да бъде за пореден път балансьор в Народното събрание, ограничаването на влиянието ѝ като цяло, както и на Турция."

Аптекарският бос Марешки отново обеща безплатни лекарства за пансионерите над 65-годишна възраст, както и за ученици до 18-годишна възраст. Преди дни Марешки обяви и друга екзотика – ако не спази предизборно обещание, да раздава 5000 лева на човек.

През последните 4 години НФСБ беше част от властта, която уж опозиционната "Воля" често крепеше с гласовете си в парламента.

През годините Марешки и Симеонов често са си разменяли остри реплики. На евроизборите през 2019 година партията на Марешки получи 3.6%, а тогавашната коалиция около Валери Симеонов - 1.2%.

През 2018 година лидерът на "Воля" дори поиска Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер, след като нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца".  През 2019 година, когато лидерът на НФСБ вече беше се върнал в парламента, Марешки го призова "да се моли на всички българи, майки и на Господ да забравят и да простят".

"Господ е дал устата на глупака, за да яде, не да приказва", отговори тогава Симеонов. 

Повече от доскорошното мнение на Марешки за Симеонов вижте във видеото на бТВ:

Споделяне

Още по темата

Още от България