Марешки очаква покана да преговаря за участие в кабинета

ДПС иска управленска програма до средата на 2018 и да се работи срещу "радикализмите и национализмите"

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че очаква покана за разговори около формирането на новия кабинет, след като ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разберат, и е готов да излъчи представители във властта. 
 
Той се срещна в понеделник с президента Румен Радев в рамките на консултациите за формиране на кабинет, след което посочи, че партията му "Воля" е "единствената, която на първия етап може да доведе да стабилност на управлението". 
 
По думите му голяма част от предизборната програма на "Воля" е влязла в подготвяното коалиционно споразумение и ако то се изпълнява, са" готови да ги подкрепят". 
 
"Ще се опитаме още на първия етап да допълним тяхната програма с някои от най-силните ни идеи във връзка с демографската криза", посочи Веселин Марешки.
 
ГЕРБ и "Обединените патриоти" вече стигнаха до съгласие за структурата на кабинета и разпределението на по-голямата част от министерските постове. 
 
На въпрос ще участва ли "Воля" в изпълнителната власт и дали са водени с тях разговори за зам.-министри или да оглавят агенции от изпълнителната власт, Марешки посочи, че "такива разговори не са водени, защото участието във властта означава и участие с министри". 
 
Усещането ни е, че се изчаква достигането на споразумение между първите две формации, които ще участват в коалиция, и когато приключат преговорите между националистите и ГЕРБ, предполагам, че тогава ще има покана и към нас", каза Марешки, който очаква това да стане в следващите дни. 
 
Той каза, че в личен план не се виждам като министър. 
 
"Ако се нуждаят от експертизата ни, ще ги подпомогнем, изборът на партньори все пак се прави от тези, на които е даден мандат, очакваме да видим визията на първата парламентарно представена партия какво трябва да бъде следващото правителство", посочи Веселин Марешки.
 
"На консултациите с президента се обединихме около това, че бързи избори веднага, отново, биха били пагубни за българската държава, а оттам и за българския народ и за бизнеса", добави той. 
 
ДПС иска управленска програма до средата на 2018 
 
По-късно в понеделник президентът прие и представители на ДПС, като след срещата председателят на движението Мустафа Карадайъ отново се обяви за управленска програма до края на ротационното председателството на Съвета на ЕС (средата на следващата година – бел.ред.). 
 
Изрично подчертахме, че ние не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт, добави Карадайъ.
 
Досега нито една партия не е обявила желание да управлява заедно с ДПС.  
 
"Имайки предвид регионалните геополитически процеси, имайки предвид, процесите, които текат и в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите под една или друга форма в Европа, в момента увеличават своето влияние, отчитайки, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радикализмите и национализмите, България не бива да прави изключение. И ние изразихме нашата позиция, че под никаква форма не бива да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми, независимо какво влияние те имат в обществото", заяви Мустафа Карадайъ.
 
"Ние и не само ние, цялата политическа система и всички партии, които се наричат системни, не бива под каквато и да е форма да толерират крайни национализми и радикализми. Включително и включването им във властта“, добави още той.
 
Патриотите доволни от президента, той им пожелал стабилност
 

Последна от първия кръг преговори бе срещата между държавния глава и Обединените патриоти. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов Радев е пожелал стабилност и управление за четиригодишен период.

Съпредседателят на националистите разказа, че срещата в рамките на президентските консултации е преминала в доброжелателен дух, "с много голям процент на съвпадение на тезите и разбиранията ни. Радев ни поздрави за смелостта за съставянето на правителство в коалиционен формат". Според него президентът е декларирал, че разбира отговорността, която поемат Патриотите и споделял всички приоритети в програмата на бъдещото правителство.

Волен Сидеров пък сподели, че за първи път при среща с президента "патриоти" са получили положителна оценка за това, че са именно европейски националистически организации, а не "екзотика". "Радвам се, че имаме президент, който оценява патриотичните идеи", каза още Волен Сидеров. Красимир Каракачанов каза, че с президента ще вървят "ръка за ръка".

Президентът Румен Радев е информирал тримата съпредседатели на "Обединени патриоти", че възлагането на мандат за съставяне на правителство ще стане до края на седмицата. Валери Симеонов не можа да даде срок за края на преговорите с ГЕРБ. "Преговорите продължават и днес, ще положим усилия до края на месеца да имаме изцяло подписано споразумение, както и въпросите с разпределянето на властовите позиции", добави Симеонов.

Какво предстои?

 
"Последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ и тогава ще уточним точното време на връчването на мандата", обясни държавният глава в края на миналата седмица.
 
След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок трябва да стане това. Кандидатът за министър-председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия, в случая това е БСП. 
 
Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее. 
 
Ако и втората най-голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор. 
Споделяне

Още по темата

Още от България