Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, но още не го знае

Марин льо Пен

Лидерът на френския „Национален фронт“ (НФ) Марин льо Пен смята, че Евросъюзът вече не е жизнеспособен, а Франция трябва да напусне съюза, ако не получи от Брюксел ред преференции.

„Евросъюзът е мъртъв, но още не го знае, провали се по всички направления: икономическото (ръстът е много бавен), социалното (бедността нараства, безработицата се намира на твърде високо ниво), сигурността (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да се защитава от ислямския тероризъм)“, каза льо Пен в интервю за в. „Билд ам Зонтаг“, цитирана от БГНЕС. По нейните думи, след като „експериментът се проваля така плачевно, то с него е свършено“.

По думите на лидера на НФ, ако тя победи на изборите през пролетта, има намерение да се стреми към преференции от Брюксел под заплаха за излизане от общността.

„Изисквам от ЕС да ни върне независимостта по четири пункта - граници, валута, икономика и право“, уточни Льо Пен. „Или ЕС ще се съгласи с това, или ще кажа на французите, че сме длъжни да напуснем ЕС, и ще предложа гласуване за това“, заяви крайната националистка.

Льо Пен интерпретира избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ като „край на стария свят, който управлява пазара, на света, в който народите са длъжни да бъдат принасяни в жертва на неолиберализма и да изчезнат“.

„Сега започва великото завръщане към нациите и народа“, убедена е лидерката на радикалната дясна партия. Според нея Тръмп ще отстоява интересите на своя народ, а не на близки до себе си корпоративни кръгове.

Споделяне

Още от Свят