Марин льо Пен обвини Найджъл Фараж в непочтеност

Лидерката на френските националисти Марин льо Пен обвини британския популистки лидер Найджъл Фараж в непочтеност заради негов коментар, че партията ѝ Национален фронт е расистка, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в сряда.

 

Фараж "използва срещу Национален фронт аргументи, на които самият той е жертва, това е непочтено", заявява Льо Пен в интервю за авторитетното британско издание. Лидерката на националистите е убедена, че с това поведение лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство цели да измести Националния фронт от мястото на водеща евроскептична формация в Европа след изборите на Европейски парламент на 22 - 25 май. "Това е стара история между Англия и Франция", коментира Льо Пен.

 

Във Великобритания ПНОК се очертава като водеща политическа сила, точно както във Франция се очаква Националният фронт да засили влиянието си на предстоящите евроизбори. Вместо да се съюзи с националистите във Франция обаче ПНОК предпочете за партньор малка голистка формация. Национален фронт пък се опита да създаде европейска коалиция на евроскептичните партии, към която интерес проявиха холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс и евроскептици от Австрия, Италия, Белгия и Швеция.

 

Марин льо Пен заявява, че очакваното увеличаване на присъствието на крайнодесните в Европейския парламент след изборите ще бъде сигнал за "отхвърлянето на европейската конструкция". "Това означава противопоставяне на трансатлантическите търговски преговори със САЩ, противопоставяне на политиката на бюджетни икономии, наложена от ЕС, противопоставяне на какъвто и да било нов трансфер на суверенитет от държавите членки към ЕС и на каквото и да било ново разширяване на ЕС", обобщава лидерката на Национален фронт програмата на крайнодесните в Европарламента.

 

Тя прогнозира, че еврото "ще експлодира" и затова целта ѝ ще бъде внимателно излизане от еврозоната. Социологическите проучвания обаче показват, че 79 процента от избирателите не биха подкрепили такава стъпка, отбелязва "Файненшъл таймс".

 

Същевременно Найджъл Фараж се оплака в интервю за ДПА, че срещу партията му преднамерено се води кампания за дискредитиране. Той определи Европа като "очарователна", но Европейския съюз като "отвратителен" и отхвърли обвиненията в расизъм срещу партията му.

 

"Системата се бори срещу самото ни съществуване, няма равнопоставеност при критикуването. Ние сме нарочени и някои хора казват лоши неща за нас и се правят опити това да се внуши като представително за цялата партия, но нещата очевидно не стоят така", заяви Фараж.

 

Той отхвърли обвиненията в расизъм и подчерта, че хората не подкрепят партията му, за да протестират, а защото са съгласни с позициите на партията за лошите последици от европейската интеграция, една от които е липсата на контрол върху имиграцията.

 

Фараж допълва, че е "очарован" от социалното, културно и езиково многообразие на Европа, но намира за "отвратителна" идеята на ЕС тези народи да бъдат принудени да живеят под общ флаг и по едни и същи правила.

Споделяне

Още от Европа