Марин льо Пен разкритикува конкурентите си преди втория тур на местните избори

Марин льо Пен

Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт (НФ) Марин льо Пен разкритикува недемократичното според нея поведение на социалистите и консерваторите, след като допитвания показаха, че тактическо гласуване може да нанесе поражение на партията ѝ на втория тур на регионалните избори, предаде Ройтерс.

НФ е на първо място на национално ниво на първия тур на 6 декември и води в шест региона от 13, включително северния регион Нор-Па-дьо-Кале-Пикарди, където листата се оглавява от Марин льо Пен и в югоизточния регион Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където водач на листата е племенницата ѝ Марион Марешал-Льо Пен.

След първия тур обаче френската Социалистическа партия, която е на трето място, реши да оттегли кандидатите си от тези два региона и прикани привържениците си да гласуват за дясната партия на бившия президент Никола Саркози "Републиканците" на втория тур на 13 декември, за да не спечели НФ.

Допитвания в сряда и четвъртък в три от регионите, където НФ е с най-добри позиции показват, че избирателите се вслушват в призива на социалистите да гласуват за консерваторите.

"Не могат да направят нищо срещу инстинкта за оцеляване на народа", заяви на митинг Льо Пен и призова поддръжниците си да гласуват масово на втория тур в неделя, за да контрират това, което тя нарече "държавна клеветническа кампания, недостойна за една модерна демокрация".

Марин льо Пен взе над 40 процента от гласовете в първия тур, а Марион Марешал-Льо Пен постигна подобен резултат в своя регион.

Сред причините за най-доброто представяне на НФ на избори в историята си са страховете от имиграцията, джихадистките атентати в Париж миналия месец, в които бяха убити 130 души, разочарованието от традиционните партии и недоволството от високата безработица, отбелязва Ройтерс.

В допитване на Те Ен Ес-Софрес за втория тур Марин льо Пен получава 47 процента, а бившият консервативен министър Ксавие Бертран - 53 процента. Марион Марешал-Льо Пен пък взима 46 процента срещу 54 процента за консервативния кмет на Ница Кристиан Естрози.

В източния регион Алзас-Шампан-Арден-Лорен, където НФ взе 36 процента на първия тур, допитване на института Елаб показва, че кандидатът на НФ Флориан Филипо на втори тур получава 41 процента срещу 43 процента за консервативния кандидат. Разликата между двамата обаче е в рамките на статистическата грешка.

"Републиканците" решиха да не следват примера на социалистите и няма да оттеглят кандидатите си в регионите, където са на трето място при първия тур.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа