ВСС разследва аферата "Грилован октопод"

Марио Николов призна за дългото си познанство с върховен съдия

Съдия Петър Стоянов (вляво) и Марио Николов (вдясно), снимка "Капитал"

Подсъдимият по делото "САПАРД" бизнесмен Марио Николов призна в сряда, че познава отдавна бившия съдия във Върховния административен съвет (ВАС) Петър Стоянов. В средата на март вестник "Капитал" публикува снимка от вечерята на Марио Николов и съдия Стоянов, направена в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези". Двамата са похапвали октопод на грил, което е традиционно гръцко ястие.

Етичният проблем в случая бе, че върховен съдия си позволява да се среща с подсъдим бизнесмен. Срещата обаче повдигна и по-сериозен въпрос.

В края на миналата година Петър Стоянов е бил докладчик по дело на фирмата, свързана с брата на Марио Николов Петър. Въпросната фирма "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата, свързана с брата на сътрапезника си, обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд - София град, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

 

Тогава съдията първо се оправда пред "Капитал", че не познава Марио Николов, освен от медиите. После призна, че все пак познава Николов с многозначителното уточнение: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

 

Веднага след публикуването на репортажа председателят на ВАС Георги Колев отмени заповедта си за командироването на съдията във върховния съд. Така той трябваше да се върне на старата си позиция във Военно-апелативния съд. Висшият съдебен съвет на свой ред образува дисциплинарно производство срещу Стоянов с цел да разчепка аферата с "грилования октопод".

 

Марио Николов бе призован като свидетел по дисциплинарното производство и се яви в сряда пред ВСС, съобщи сайтът "Правен свят". На влизане бизнесменът бе лаконичен – той потвърди, че се явява по повод вечерята си със съдията и че го познава от години. За дългогодишно познанство между двамата признава и самият Стоянов, но той отрича да е приятел с бизнесмена, отрича и срещата им да е била на вечеря.

Преди Марио Николов журналистите от "Капитал" Йово Николов и Надежда Чипева са отговаряли на въпроси за това как са научили за вечерята и как е направена снимката. От ВСС са питали дали има някакви монтажи на снимките и какви проверки са направили по делата, разглеждани от Петър Стоянов.

Споделяне

Още от България