Мария Гигова лишена от право на съдийство до 2015 г

Мария Гигова. Сн: БГНЕС

Заради издаване на дипломи за съдии по художествена гимнастика в нарушение на правилата на Международната федерация по гимнастика, Мария Гигова е лишена от правото да съдийства спортни турнири до края на 2014 г. Според организацията бившата председателка на Българската федерация по художествена гимнастика и световен шампион за 1969, 1971 и 1973 г. е участвала в манипулиране на съдийски курсове в Букурещ, Москва и Аликанте.

Освен Гигова без съдийски права до 31 декември 2014 г. остават и Наталия Кузмина (Русия), Шихоко Секита (Япония), Даниела Деле Чиае (Италия), Ноа Абу Шабана (Египет) и Каролин Хънт (САЩ).

Шестте ще могат да продължат да тренират съдии, но вече няма да могат да ги оценяват, нито ще могат да наблюдават как се представят съдиите на различните състезания.

Наказанията могат да бъдат обжалвани пред Арбитражната комисия на Международното федерация по гимнастика до 21 дни.

Това решение е взето след разследване на дисциплинарната комисия, която след жалба на спортната организация промени първоначалното си становище, че шестимата членове на комисията не са нарушавали правилата по време на курсове за съдии по художествена гимнастика в Букурещ, Москва и Аликанте.

Споделяне

Още от Спорт