"Марксистът" от НДСВ Петко Ганчев назначен за посланик в Беларус

Президентът Георги Първанов е подписал указа, с който назначава НДСВ-депутата Петко Ганчев за посланик Беларус, съобщиха във вторник от пресслужбата на държавния глава. Депутати от мнозинството коментираха, че бившият професор от АОНСУ, ортодоксален марксист и партиен активист Петко Ганчев е изключително подходящ за посланическо назначение в държава като Беларус.

Ганчев е второто дипломатическо назначение на народен представител от НДСВ, след като преди време царската депутатка Христина Петрова , съпруга на бившия шеф на комисията по хазарта Георги Петров, беше назначена за пълномощен министър в Казахстан.

В края на миналата седмица стана известно, че президентът Първанов и външният министър Паси най- после са успели да спазарят новите посланически назначения. Макар че преди няколко месеца Първанов упрекна Паси в безпринципност, заради желанието на последния да бъде одобрен ан блок списък с 15 посланически назначения и въпреки настояването си да се приеме закон за дипломатическата служба, сега президентът явно е успял да осребри "принципите" си. Като е убедил външния министър и министър - председателя да раздадат посланически постове на почти целия му екип, както и на депутат от Коалиция за България.

Според информирани източници Ирина Бокова, която беше зам. -външен министър при правителството на Жан Виденов, ще бъде изпратена в Париж. Тя е вторият емблематичен кадър на БСП след изпратената в Германия Меглена Плугчиева, която поема посланически пост, при това в ключова европейска държава. Бокова ще смени в Париж Марин Райков, който бе изпратен там от правителството на ОДС.

Със сигурност шефът на протокола на Първанов Атанас Павлов ще замине за Швейцария. От Берн вече си е тръгнала "атлантичката" Иванка Петкова.

Съветникът на президента ген. Михо Михов, бивш шеф на Генералния щаб, най-после ще свали четиризвездния пагон, в качеството си на български посланик в Македония.

За Кипър се обсъждат имената на президентския съветник Георги Димитров и на шефа на кабинета на Паси Петър Воденски. Според други версии, Димитров може да замине за Белград.

За Канада пък като фаворит е определен президентският съветник Златин Тръпков.

Неофициалната информация сочи, че и четиримата заместници на министър Соломон Паси фигурират в предложен от ведомството списък с посланически назначения.

Към момента е ясно единствено, че зам.-министър Катя Тодорова спешно заминава за Рабат, за да подготви предстоящото посещение на премиера в Мароко.

Тодорова беше една от вероятните кандидатури за посланическия пост в Москва. Информациите обаче сочат, че нито президентът, нито външният министър са склонни на компромис за назначението в руската столица.

За зам.-външния министър Иван Петков е отредена мисията ни в Страсбург. Пред ООН в Женева пък ще ни представлява другият заместник на Паси - Петко Драганов. Съществува и вариант тези две назначения да станат след изборите. За Виена ще замине Ради Найденов, шеф на премиерския кабинет, а за Португалия ще отпътува Максим Гайтанджиев, който в момента е кадровик на Външно.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?