Маршаловите острови се изправят срещу девет ядрени сили

Малката тихоокеанска страна Маршалови острови съди международните ядрени сили заради нарушения на международните закони и неспазване на задълженията им във връзка с ядреното разоръжаване, предаде Асошиейтед прес.

Случаят е безпрецедентен, отбелязва агенцията. Маршаловите острови атакуват в съда САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея.

Последните четири от тези девет страни не са подписали Договора за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г. В иска срещу тях обаче се твърди, че тези четири страни са обвързани със задължения съгласно международното митническо право.

Нито една от деветте страни не е била информирана предварително за стъпките, предприети от Маршаловите острови. Тихоокеанската островна държава беше използвана за десетки ядрени опити на САЩ след края на Втората световна война. Само за 12 години там са извършени 67 ядрени опита, които имат трайни здравни и екологични последици.

Искът е подаден от островната страна в Международния съд в Хага. Освен това Маршаловите острови са завели и федерално дело срещу САЩ в Сан Франциско, като в него са посочили като обвинявана страна президента Барак Обама, американските министерства, министрите на отбраната и на енергетиката и американското Управление за ядрена безопасност.

В иска си Маршаловите острови твърдят, че деветте ядрени страни модернизират ядрения си арсенал вместо да договарят разоръжаване. Маршаловите острови допълват, че деветте ядрени сили ще похарчат 1 трилион долара за ядрените си арсенали в идното десетилетие.

"Това е своего рода битка на Давид с Голиат", казва Дейвид Кригър, председател на базираната в Калифорния фондация "Епоха на ядрения мир". Той е консултант по случая с Маршаловите острови. Кригър пояснява, че няма надежда други страни да се присъединят към иска на островната държава.

"Нашата страна понесе катастрофални и необратими щети от ядрените оръжия и ние се заричаме да се борим така, че никой друг на земята никога да не преживее подобни жестокости", заяви министърът на външните работи на Маршаловите острови Томи де Брум.

Маршаловите острови не искат компенсации, а действия, посочи министърът и допълни, че целта е съдилищата да наредят на деветте ядрени сили да изпълнят задълженията си.

Няколко нобелови лауреати за мир вече изразиха готовност да подкрепят инициативата на островната страна. Сред тях са южноафриканският архиепископ Дезмънт Туту и иранската правозащитничка Ширин Ебади.

Международният съм в Хага и в миналото е разглеждал дела, свързани с ядрените арсенали. През 70-те години Австралия и Нова Зеландия заведоха дело срещу Франция, за да спрат френските ядрени изпитания в района на Тихия океан.

Споделяне

Още от Свят