Мартин Карбовски е осъден за преследване на правозащитник

Журналистът не помнел да е унижавал Радослав Стоянов в ефир

Мартин Карбовски е осъден за преследване на правозащитник

Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Карбовски за преследване като форма на дискриминация срещу правозащитника от Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов, съобщиха от организацията в петък.

Става въпрос за епизод от "Предаването на Карбовски", излъчено на 12 януари 2014 г., в който Стоянов е обект на подигравки и унизителни коментари от водещия и двамата му гости – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Повод за атаката срещу правозащитника е негов сигнал срещу Карбовски, подаден до Комисията за защита от дискриминация заради негова женомразка статия. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му, уточняват от комитета.

Според мотивите на СРС Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов, представяйки правозащитната му дейност като "подмолна", а него – като "доносник". Освен това активистът на БХК е определен като "гей-фашист", заради сексуалната му ориентация.

СРС отхвърля довода на Карбовски, че не трябва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и това предполага по-голяма търпимост към обществена критика. В решението на съда се казва, че дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена.

По време на делото защитата е посочила още, че Карбовски изобщо не си спомнял да е правил такова предаване, както и, че то всъщност не било авторско, а той просто се придържал към предварително подготвен сценарий, разказа шефката на Правната програма на БХК адв. Маргарита Илиева.

В крайна сметка Карбовски е осъден да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Освен това трябва да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на потърпевшия Стоянов, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

Решението е важен положителен прецедент в няколко отношения: за първи път българският съд установява акт на преследване като форма на дискриминация и осъжда за него отговорния; за първи път е осъден журналист, водещ на телевизионно предаване, за преследване на правозащитник; за първи път правозащитник успешно се защитава в съда от преследване; за първи път е осъден ответник по дискриминационно дело да публикува осъдителния диспозитив на решението в посочен от ищеца ежедневник, отбелязват от БХК.

"В България днес правозащитниците са обект на преследване заради дейността си в защита на непопулярни уязвими общности. Срещу такова преследване обаче законът предвижда специална защита. Решението на съдия Моника Добринова е знак, че българският съд има капацитет да прилага закона в тази му част, независимо кой е ответникът. Важно е да се схваща, че преследването на правозащитници е по същество двойно преследване на уязвимите хора, които правозащитниците защитават. Без правозащитници тези хора, срещу които мнозинството е враждебно настроено, са беззащитни и обществото не е демократично", коментира адв. Илиева.

"Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват", заявява самият Радослав Стоянов, цитиран от Българския хелзинкски комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България