Мартин Заимов: София ще избира между десния и популярния кандидат

Мартин Заимов: София ще избира между десния и популярния кандидат

Ако се стигне до балотаж в София и на него са Бойко Борисов и аз, изборът ще е между десния кандидат и популярния кандидат. Това каза в сряда по Нова телевизия кандидатът за кмет на столицата, издигнат от СДС и ДСБ в рамките на предизборната коалиция „Десен алианс” Мартин Заимов. Той участва в първия публичен двубой със сегашния кмет и кандидат за нов мандат Бойко Борисов.

Според сценария на водещия Георги Коритаров двамата трябваше да говорят за вижданията си за проблемите на София и да обяснят управленските си програми. Диспутът обаче се съсредоточи върху политическите отговорности на кмета и как тe могат да бъдат вменени на избраните от същата политическа сила районни кметове и общински съветници.

Заимов не прие продължително налаганата теза на Борисов, че е изразител на дясната идея и че избирателите му са от десния спектър. Според кандидата на „Десен алианс за София” избирателите на Борисов са от всякакъв политически цвят, които подкрепят „популярния” кмет. Ако на балотаж отидат левият кандидат и Борисов, спорът ще е между левия и популярния кандидат. Битка между ляв и десен кандидат ще има, ако на балотажа отидат представител на левицата и на десницата, което е невероятно като хипотеза, обясни още Заимов.

Той заяви, че ако бъде избран за кмет, ще изисква и ще търси отговорност от общинските съветници и районните кметове, които са били издигнати от двете десни партии, които предложиха и неговата кандидатура. На въпрос на Борисов как би търсил отговорност от хора, които имат мандат, даден от избирателя, Заимов каза, че трябва да се прави разлика между правовата и политическата отговорност. Щом даден човек е приел да бъде издигнат от дадена партия, той носи политическа отговорност, така както аз нося политическата отговорност, каза още Заимов.  

От своя страна Бойко Борисов нарече Заимов „наивен човек в добрия смисъл на думата”, защото районните кметове, в момента, в който бъдат узаконени, няма как да бъдат махнати, „дори да откраднат луната”.

Борисов се оправда, че се е сблъскал с непреодолимия квотен партиен принцип на слагане на ръководства на общинските фирми, Заимов го парира защо е позволил, като, според него, има „достатъчно общински съветници, които биха се опълчили на това”.

Десният кандидат определи структурата на Столичната община като тежка, тромава и неефективна и обеща да я промени, ако стане кмет. Борисов му опонира защо не е била променена след като поне четири години общинският съвет е бил доминиран от СДС. На свой ред Заимов го попита защо той самият не е направил нищо в тази насока за двете години кметуване.

В този дух протече първият диспут, който се отличи с коректен тон, необичайно меки и скромни изразни средства от страна на кмета Борисов и дружелюбни негови забележки към десните партии, издигнали Заимов. Десният кандидат пък даде заявка в какъв стил би била работата му на кмет, но също не атакува директно опонента си и не влезе в стила на останалите кандидат-кметове на пълно отрицание на работата на опонента.

Десният кандидат залага на метрото, програмния бюджет и бързата администрация

Бързо разширение на метрото, въвеждане на програмно бюджетиране и добре работеща общинска администрация са сред основните приоритети в програмата на кандидата за кмет на ДСБ и СДС Мартин Заимов, която бе официално представена в сряда.

В документът се обещава отсечката на подземната железница от жк “Младост” до аерогарата да бъде завършена до края на 2008 година, а до 2011 година отсечката от бул. “Черни връх” до жк “Надежда”. Според Заимов е възможно през 2009 година да започне строителството и на възела в посока от кварталите “Княжево”, “Бъкстон”, “Център”, “Подуяне”, “Левски”. Приключването на основните направления на метрото в града трябва да приключи до 2020 година.

Това, според кандидата, ще спомогне за облекчаването на автомобилния трафик в централната градска част. Кандидатът залага и на развитието на велосипедните алеи. В същия ресор от програмата като приоритет се определя строеж на основните магистрални възли около града, който ще го превърне в транспортен център на Балканите.

В сряда той се ангажира да въведе ѝ програмното бюджетиране в столицата. По думите му при добре работеща администрация и ясно дефинирани през финансовата рамка приоритети, ще се ускорят темповете на усвояване на средства, давани за конкретни проекти. Контролирането на средства ще бъде осъществявано с постоянни проверка от страна на вътрешна одитна дирекция на Столичната община и от Сметната палата.

“Няколко български градове вече въведоха програмното бюджетиране. София обаче продължава да прави комунистически бюджети по схемата, по която те са правени преди 20 години”, добави той.

Заимов заяви, че ще поднови преговорите с концесионерите на чистотата и водата на града и ако те не се съгласят на радикални промени в контрактите, то ще бъдат прекратени. “Концесията е добър механизъм, но Столичната община направи така, той да изглежда много лош в очите на хората. Ще влезем в преговори с концесионерите и ако те се съгласят на нашите предложения, ще продължат да извършват тези услуги. Ще бъде въведен стриктен контрол, ако не изпълняват своите ангажименти, ще направим така, че много, много да ги заболи”, допълни той.

В програмата фигурира още въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие при липса на отговор от страна на общинската администрация, скици да се вадят в срок до 3 дни, а справките веднага.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?