Масларова съзря опит да се дестабилизира пазарът на труда

Масларова съзря опит да се дестабилизира пазарът на труда
Социалният министър Емилия Масларова заяви във вторник, че твърдения за надхвърляща 13% безработица, е опит да се дестабилизира пазарът на труда. Ден по-рано от синдикатите обявиха, че действителната безработица е двойно по-голяма от обявяваната от Агенцията по заетостта и минава 13%.

"Такава ужасяваща картина на безработицата обслужва някой, който иска да дестабилизира пазара на труда или трудовите отношения с всичките им параметри. Ако се повиши безработицата с 1 процент, това означава, че малко над 37 000 души напускат работа, а ако има безработица от 13 на сто, това означава, че на пазара на труда трябва да са излезли нови 222 000 безработни", посочи Масларова.

По думите ѝ равнището на безработицата през март тази година е 6.88 на сто или спрямо същия месец на миналата година увеличението е само с 0.09 на сто. Прогнозата на Масларова е, че за април безработицата няма да надхвърли 7%. Тя допълни, че в бюрата по труда през март са регистрирани общо 254 899 безработни, или в сравнение със същия месец на 2008 г. увеличението е само с 3 259 души.

Синдикатите смятат, че тези данни са изкривени, тъй като Агенцията по заетостта отчита само регистрираните в бюрата по труда. Извън статистиката пък остават "напусналите по взаимно съгласие", останалите без работа, които са били заети в сивия сектор, пуснатите в неплатен отпуск. По техни изчисления от началото на кризата досега над 100 000 души са загубили работата си.

Според Масларова обаче не трябва да се смята, че хората в неплатен отпуск са безработни. "В такъв отпуск излизат майките, които си гледат децата, както могат да излязат за два-три месеца и хората, които отглеждат селскостопанската си продукция, или работещите в туризма", каза Масларова.

Тя съобщи, че по време на заседанието на Комитет за наблюдение на Европейската комисия, на което ще се разглежда Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", ще бъде предложено разширяване на програмата за намалено работно време поне за още 30 хил. души, които докато работят на намалено работно време, да преминат през курс за квалификация.

Споделяне

Още от България