Масова отмяна на резервации в зимните ни курорти заради PCR тест

Всички влизащи в България задължително с отрицателен тест от днес

Масова отмяна на резервации в зимните ни курорти заради PCR тест

Хотелиери от трите зимни курорта - Банско, Боровец и Пампорово се оплакаха от масова отмяна на резервации заради въвеждането на задължителен отрицателен PCR тест за влизащите в страната ни от 29 януари.

Мярката беше въведена със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов с цел ограничаване на разпространяването на коронавируса. Изискването за задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната ще е в сила до края на април.

Всички пристигащи трябва да представят документ, с който да удостоверят, че не са заразени с коронавирус. Изследването трябва да е направено до 72 часа преди влизането у нас. Изключение ще се прави само за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони, както и за екипажите на кораби и самолети. Хората, които нямат отрицателен PCR тест, ще трябва да останат под 10-дневна карантина.

Това е пореден удар срещу туристическия бранш в и без това слабия сезон, в който се борим за оцеляване, обявиха представители от зимните ни курорти. Те са изпратили искане до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до здравния министър мярката да бъде променена. Предлагат туристи със сертификат за извършена ваксинация да не подлежат на тестване по границите ни. Като компромисен вариант се надяват мярката да бъде отложена поне до 15 февруари.

Масовата отмяната на резервации е от туристи от Румъния, Сърбия и Македония. Причината е, че изискването натоварва допълнително бюджетите на туристите. За едно четиричленно семейство почивката се оскъпява с още 260 - 300 евро, посочиха хотелиери. В същото време условията и в трите курорта са идеални за ски.

След трудния старт в началото на сезона в момента Пампорово се връща към добрите си дни с най-добрите условия за ски за последните три години, каза Мариян Беляков, директор на "Пампорово" АД пред Mediapool. Той посочи, че новата мярка е довела до отмяна на резервации в курорта. Бизнесът не я одобрява, защото идва 3 дни преди началото на зимната ваканция в Румъния, каза Беляков.

"Надяваме се да бъде отложена или поне да не се изисква PCR тест за туристите от съседните ни страни, които посещават зимните ни курорти сега", допълни Беляков.

Подобна е картината и в Банско, където има хотели, в които резервациите са изцяло отменени от 1 февруари. "Тази година положението е лошо, въпреки отличните условия. През седмицата хотелите се пълнят на 20 - 30 на сто от капацитета си, а през почивните дни до 40% основно с българи, румънци и сърби", каза Горчо Пасев, член на Управителния съвет на обединение "Бъдеще за туризма" пред Mediapool.

"Очакваме през февруари да дойдат ваксинирани гости от Израел, но сега не се знае", каза Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в Банско пред БНР. Тя посочи, че в заповедта на здравния министър не е посочено дали изискването за PCR тест ще важи и за ваксинирани туристи.

Освен с влизащите в страната чужденци, проблем има и за прибиращите се от екскурзии в Дубай и Занзибар българи, посочиха от обединение "Бъдеще за туризма". Двете дестинации станаха хит сред сънародниците ни, тъй като не се изисква PCR тест.

Сега обаче за да се приберат обратно в България те ще трябва да представят или отрицателен PCR тест или ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

За това от Обединение "Бъдеще за туризма" искат да отпадане изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, както и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.

Споделяне

Още от Бизнес