Масови сбивания в ромските гета на Ихтиман и Петрич, един човек е загинал

МВР провежда спецоперации в двата града, за да възстанови реда

Полицията блокира ромското гето в Петрич. Снимка: БГНЕС

Мъж на 27 години загина, няколко бяха ранени, а поне 11-има – задържани при две масови сбивания между ромски фамилии в Ихтиман и Петрич, съобщават във вторник от МВР и прокуратурата.

Жертвата е бил участник в боя в Ихтиман, където напрежението ескалира още в понеделник. В сбиването са участвали 10-15 души, двама са пострадали тежко и са откарани в болница с опасност за живота, където по-късно единият, мъж на 27 години, е починал. Другият тежко ранен е на 45 години и е в критично състояние.

В ромското гето в Петрич снощи също е възникнал скандал, последван от сбиване. Имало е и стрелба, съобщи БНР. Сигналът е подаден към 20.40 часа снощи от ул. "Явор" , като стрелбата е продължила и по ул. "Кестен". Двама души – 15-годишно момиче и 29-годишен мъж, са приети в спешно отделение на местната болница с разбити глави.

Във вторник полицията започна успоредни масирани акции в двата града, в която участват над 500 служители на жандармерията. Униформените претърсват всички къщи в ромското гето в Петрич в търсене на оръжието, с което е открита стрелба.

От прокуратурата съобщиха, че специализираната акция се реализира по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Йордан Бакалов. Образувано е досъдебно производство за убийство под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?