Масово купувачите готови да платят само 40 хил. евро за жилище

Масово купувачите готови да платят само 40 хил. евро за жилище

През декември и януари 73 процента от регистрираните в София и Варна купувачи са заявили, че ще дадат за имот едва 40 000 евро. Ако преди няколко месеца те са били склонни да вложат повече средства в по-голям или по-хубав имот, днес по-голямата част са категорични, че не могат да си позволят да платят повече от тази сума. Това съобщиха в понеделник от агенция за недвижими имоти "Адрес". При половината от купувачите твърдостта е продиктувана от невъзможност да осигурят по-голяма сума.

В големите градове за около 40 000 евро би могъл да бъде закупен апартамент около 70 кв.м. в сграда без Акт 14, което се счита за рискова сделка. Друг вариант е панелно жилище около 60 кв.м. или около 45 кв.м. масивно жилище, ново строителство. В общия случай обаче тези предложения не съвпадат с нагласите на купувачите и те решават да изчакат следващо намаление на цените, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията.

В по-малките градове потребителите оглеждат имоти с цена около 20-25 000 евро, главно двустайни или тристайни апартаменти, но въпреки спада на цените, не бързат да купуват.

Двойните сделки ще бъдат много важни и ключови за пазара през следващата година, прогнозират експертите. Ниските цени предполагат, че хората със стабилни доходи или добри спестявания ще могат да осъществяват продажба и с доплащане да купуват по-добър имот.

По данни на агенцията за изминалата година при реално сключените сделки спадът на годишната база за цялата страна е близо 28 процента. В София с над 30% са намалели цените в столичните квартали Овча Купел, Надежда и Люлин. Значително поевтиняване се забелязва и в жилищата в центъра на столицата.

Банките ще диктуват имотния пазар през 2010 г.

Бъдещето на пазара за недвижими имоти през 2010 г. ще зависи от банките, прогнозираха експертите от "Адрес" От поведението на финансовите институции ще зависи дали ще се радваме на трайна стабилност, последвана от ръст след излизането от кризата, или ще станем свидетели на объркване и ниски цени, казаха те.

Ако през следващите месеци банките изкарат на пазара придобитите от "лоши кредити" имоти и решат да ги реализират бързо, почти независимо от цената, има риск да станем свидетели на срив, поясниха участниците в пресконференцията. Ако финансиращите институции обаче намерят механизъм да задържат тези проблемни имоти извън пазара, до пролетта на новата година при най-търсените и атрактивни жилища предлагането ще се изчерпи.

От агенцията съобщиха, че в момента на пазара няма предложения за най-търсените имоти - двустайни жилища в квартали с добра инфраструктура, след Акт 16 и с добро изложение и етаж. Подобни имоти се продават до седмица след появата им на пазара, съобщиха експертите. Те прогнозират, че този недостиг ще продължи, а пропастта между добрите и лошите имоти трайно ще се задълбочи.

Споделяне

Още от Имоти