Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Математическите гимназии с най-високи балове след първото класиране на седмокласниците

0 коментара
Сн. БГНЕС

Математическите и езикови гимназии продължават да привличат учениците с най-добри резултати, както показват баловете на класираните в по-големите области на страната. Първото подреждане за прием в гимназиите беше обявено в четвъртък, а записването и подаването на заявления за втория етап е само в три работни дни - до 16 юли включително.

В големите области професионалните паралелки, които са приоритет на образователното министерство, отсъстват от топ 10 на училищата по минимални балове. Изключение са професионални училища, които предлагат обучение по информационни технологии, или пък такива с икономически и финансови профили.

Данните за минималните и максималните балове могат да бъдат открити на интернет страниците на повечето регионални управления на образованието. Те са полезни за децата, които не са приети в желаното училище и ще изчакат второто класиране, тъй като дават представа какви са шансовете за по- предпочитано училище. Всеки ученик може да провери къде е класиран в профила си в системата на образователното министерство.

Испанската гимназия - най-желана в София

В София за поредна година най-висок е балът за прием в Софийската математическа гимназия: 479.500 точки от изпитите по математика, български език и от оценките от дипломата за основно образование. Другите училища в топ 10 са езикови гимназии, приоритетно двете немски. Изключение прави само Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически Университет - София, което е специализирано в подготовката на кадри за ИТ сектора.

Училищата с най-висок минимален бал в София

1. Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" - 479.500
2. 91-а Немска езикова гимназия - 458.5
3. 73-о Средно училище "Владислав Граматик" - 442
4. Технологично училище "Електронни системи" към ТУ - София - 440.500
5. 164-а Гимназия с преподаване на испански език - 431
6. Първа английска гимназия - 418
7. Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" - 413
8. 9-а Френска езикова гимназия - 399
9. 22 Средно езиково училище "Г. С. Раковски" - 388.500
10. 35-о Средно езиково училище "Добри Войников" - 384

Въпреки акцента, който правителството се опитва да постави върху професионалното образование, най-желана за учениците в София остава т. нар. Испанска гимназия (164-о училище). За паралелката с профил испански и английски език са кандидатствали 2101 деца, показват данните на Регионалното управление на образованието в София-град.

На второ място по предпочитаня са паралелките с английски и испански език във 22-о училище. На следващите три места се нареждат 32-о училище "Св. Климент Охридски" с профил английски и испански, Френската езикова гимназия с френски и немски език и Втора английска гимназия с профил английски и немски.

Записване и заявки за второ класиране - в училищата

Записването след първото класиране започва в петък, 12 юли и продължава до 16 юли включително. То става с оригинал на дипломата за средно образование, а за професионалните училища и спортните профили и с оригинално медицинско.

Учениците, които са класирани на първо желание, трябва да се запишат в паралелката, в която са приети, за да не отпаднат от кандидатстването. Те не могат да преподредят желанията си и да участват във второто подреждане. Децата, които са приети по второ и по-задно желание имат избор или да се запишат, или да участват във второто класиране. Заявка за следващото подреждане се подава в училището, в което ученикът е приет. Отново желанията за училища и паралелки не могат да бъдат променени. На второто класиране тези ученици могат да бъдат приети отново в паралелката, в която са класирани при първия етап, или да се изкачат по-нагоре в списъка с желания. Не могат да бъдат класирани в училище, поставено на по-задна позиция.

Неприетите ученици участват автоматично във второто класиране, което ще бъде обявено на 18 юли. Вариантите след него са същите - или записване, или кандидатстване за трети път. Заявления за третото подреждане ще се подават само онлайн, както беше и при първия етап на класирането. Това ще стане на 24 и 25 юли. Подреждането излиза на 29 юли, а на 1 август ще бъдат обявени свободните места след това подреждане. След него приемът става децентрализиран - на място в училищата.

Сред професионалните училища най-много заявления за прием са подадени за специалността "Банково дело" на Националната търговско-банкова гимназия. Тя е в тази класация с още две свои паралелки. Останалите професионални училища, които са събрали над 1000 желаещи, са Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" и ТУЕС.

Закрити паралелки

Общо кандидатите след VІІ клас в София са били близо 9870. Броят им е по-малък от учениците, които са се явили на задължителните изпити по български и математика, но в него не влизат онези, които кандидатстват в специализираните училища по култура, както и в спортните училища.

След първото класиране в профилираните и професионални паралелки са останали свободни 684 места. Некласираните ученици обаче са с около 150 повече - 836. Директорът на регионалното управление Ваня Кастрева обясни, че това са основно деца от други области, които са кандидатствали и в София. Според нея за тях почти сигурно има място в района, от който са и няма опасност да не бъдат приети.

Още след първото класиране са закрити 14 паралелки заради липса на желаещи да учат в тях. Повечето от тях - 11, са професионални, а в списъка попадат и професии, които са защитени или пък с недостиг на пазара на труда. В това число влиза обучението в профил "Локомотиви и вагони" в Професионалната гимназия по жп транспорт, както и паралелка за заварчици в друго училище.

В София има и една анулирана работа на седмокласник. Тя е на ученик от Софийската математическа гимназия, която излязъл от стаята, в която е бил изпитът по математика, без да предаде работата си. Двамата квестори някак са пропуснали, че момчето не е представило изпитния материал. Липсата на теста му е открита в последствие, когато се оказало, че според протокола от изпита има една работа повече в сравнение с наличните за проверка. По записите от камерите в училището се установило, че ученикът не е предал теста си. Той е донесен часове по-късно от родителите, но работата на момчето е анулирана, а резултатът му от този изпит е 0 точки. Квесторите са с дисциплинарни наказания.

Математическите гимназии с най-високи резултати в Пловдив, Варна и Бургас

Паралелката по компютърна графика с английски език в Математическата гимназия в Пловдив е тази с най-висок минимален бал в областта. Последният ученик, приет в нея, е събрал 455 точки от изпитите и от оценките от дипломата си, показва справка на сайта на регионалното управление по образованието.

В първите 10 по минимален бал на приетите влизат само паралелки от Математическата гимназия, Езикова гимназия "Пловдив" и Езикова гимназия "Иван Вазов". Отново прави впечатление, че от езиковите паралелки по-високи са резултатите за тези с немски и испански, сравнени с тези, които предлагат изучаване на английски език.

Паралелки с най-висок минимален бал в Пловдив

1. Математическа гимназия, Компютърна графика с английски език - 455 точки
2. Математическа гимназия, Системно програмиране с английски език - 446.5 точки
3. Езикови гимназия "Пловдив", немски език - 440.500
4. Езикова гимназия "Иван Вазов", английски език - 437
5. Езикова гимназия "Иван Вазов", испански език - 431.500
6. Езикова гимназия "Иван Вазов", немски език - 422.500
7. Математическа гимназия, математика и английски език - 420
8. Езикова гимназия "Пловдив", английски език - 416
9. Математическа гимназия, математика с немски език - 415.500
10. Езикова гимназия "Иван Вазов", френски език - 408

И в Пловдив резултатите на учениците, приети в професионалните училища са по-ниски в сравнение с най-предпочитаните профилирани гимназии. В същото време в професионални паралелки в областта има приети и ученици с 30 точки минимален бал от възможни 500.

Математическите гимназии водят по минимални балове на приетите ученици и във Варна и в Бургас. Във Варна класацията води паралелката с математически профил и немски език в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". В топ 10 на класовете, в които са приети ученици с най-високи резултати, отново влизат единствено профилирани гимназии. Освен математическата в списъка са само езикови училища.

Паралелки с най-висок минимален бал във Варна

1. Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", математика с немски език - 475
2. Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", софтуерни и хардуерни науки с немски език - 451.750
3. Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", системно програмиране с английски език - 446
4. Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх", немски език - 439
5. Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", математика с английски език - 434.5
6. 1 Езикова гимназия, немски и английски език с биология и химия - 433
7. Гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" - немски и английски език - 432.500
8. 1 Езикова гимназия - английски и немски език с математика и информационни технологии - 423
9. 1 Езикова гимназия, английски и немски език с информатика и математика - 420.500
10. 1 Езикова гимназия - немски и английски език с математика и информационни технологии

В Бургас в топ 10 по минимални балове обаче влизат и две професионални училища - Търговската гимназия и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Паралелки с най-висок минимален бал в Бургас

1. ППМГ "Акад. Никола Обрешков", математика - 438.250
2. ППМГ "Акад. Никола Обрешков", природни науки - 428.750(
3. ППМГ "Акад. Никола Обрешков", софтуерни и хардуерни науки - 426.250
4. НЕГ "Гьоте", немски и английски език с биология - 405
5. НЕГ "Гьоте", немски и английски с математика - 394
6. НЕГ "Гьоте", немски и английски с история - 387.500
7. Професионална търговска гимназия,икономика и мениджмънт - 387.500
8. Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, приложно програмиране - 378.500
9. Английска езикова гимназия "Гео Милев", английски и руски с математика и изобразително изкуство - 376
10. Английска езикова гимназия "Гео Милев", английски и немски с биология и химия -365.500
10. Английска езикова гимназия "Гео Милев", английски и немски с история - 365.5

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.