Матурата по литература ще е по-трудна и с повече мислене

Зрелостниците тази година ще се явяват на по-трудна матура по български език и литература с въпроси като на международни оценявания от типа на PISA., изискващи разсъждение, заяви в сряда пред БНТ и БНР заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

"Матурата ще е по-трудна от тази гледна точка, че ще има различни типове задачи, които проверяват не само как сме запаметили дадени знания, но и дали можем да ги използваме. Но това са промени, които съобщихме в началото на годината. Учениците се подготвиха, пробациите показаха добри резултати, стига им времето, така че мисля че ще се справят", посочи Дамянова.

Тестовете, които ще получат учениците на матурата, няма да се изучавани и ще са непознати за тях. 30 ще са изпитните варианти, между които ще се тегли един и те ще бъдат формулирани в 4 часа сутринта в деня на изпита.

Дамянова увери, че има подсигурен достатъчен брой квестори за изпитите, които ще са след седмица и половина. За първи път тази година матурите и изпитите след седми клас за елитните гимназии ще са в един и същи ден - на 21 и на 23 май.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?