Мая Манолова: Ако не съм на балотаж, ще подкрепя Игнатов или Бонев

Вече отчита като "грешка" подкрепата си за Пеевски и поведението си по време на протестите през 2013-та

Мая Манолова: Ако не съм на балотаж, ще подкрепя Игнатов или Бонев

Мая Манолова обяви, че ако не стигне до балотаж, а на него е Борислав Игнатов от "Демократична България" или Борис Бонев от "Спаси София", тя ще ги подкрепи.

"Това са смели хора, които също като мен в момента са подложени на невероятен натиск от страна на властта и медиите на властта. Уважавам арх. Игнатов и всички, които искат промяна в София", каза пред Нова телевизия Манолова.

Според нея балотажът в София би бил между "тези, които искат промяна, и онези, които държат на статуквото". А Игнатов и Бонев, също като нея, били кандидати на промяната. Затова би ги подкрепила който и от двамата стигне до втория тур на вота.

Подкрепата за Пеевски била грешка

За пореден път тя призна като грешка поведението си по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, но този път директно каза и че е сбъркала с подкрепата за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС през 2013 година.

"Поведението ми по време на протестите срещу кабинета на Орешарски не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно, за да не остане недомлъвка. Тогава смятах, че почтеното поведение е да излезеш пред парламента, пред протестиращите и да чуеш какво мислят и да им кажеш какво мислиш. От позицията на времето гледам на своето поведение по друг начин. Това е една от грешките в моята биография. Отчитам и като грешка подкрепата си за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС", каза Манолова.

Манолова би разчитала на общински съветници от подкрепящите я партии

Манолова каза още, че ще има 5-6 листи, създадени от различните партии, които ще подкрепят кметската ѝ кандидатура. Това уточнение дойде след въпрос как ще управлява София без собствена партия и листа.

Без общински съветници Манолова би изпаднала в ситуацията на Борисов от 2005 г., когато той спечели кметския пост, но нямаше хора в общинския съвет и това доведе до редица неуредици, но пък даде стимул на новосъздадената му партия да се бори за мнозинство и в местната, и в централната власт. Докато управляваше като кмет в опозиция, Борисов привлече съветници от различни групи, сред които настоящият правосъден министър Данаил Кирилов, който по онова време беше съветник от БСП.

Сега обаче кандидатурата на Манолова е подкрепена от БСП. Зад нея застават ДБГ, в която се стигна до оставки заради това решение, както и други по-малки партии. И социалистите, и ДБГ ще имат листи.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019