Мая Манолова извади "безспорен" ценоразпис на протестиращи, закле се, че БСП не е плащала

Мая Манолова

Депутатът от БСП и заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова определи като безспорен факт плащането на протестите и съобщи сумите, които се плащат на различните категории протестиращи. В сутрешния блок на Нова телевизия тя отрече БСП да участва в подобни практики, като буквално се подписа под думите си за това.


"Всички знаем по какъв начин са стимулирани протестите. Безспорен факт е, че се плаща. Мога да дам десетки примери за това как се организират участниците в протестите", заяви депутатът от левицата.

По думите ѝ организацията на протестите включва автобуси със служители на общини, с хора, които се стимулират допълнително и които са редовни участници в протестите. Тя имала информация за такива случаи в Дупнишко.


"Това започна още с протеста в защита на Бойко Борисов през февруари, като това продължава и в момента. Нищо не се е променило", даде пример Манолова.


Тя дори съобщи и сумите, които се плащат на участниците в протестите – 30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, а за семейство с дете е над 100 лева.

"Много хора се хвалиха, че така са си обезпечили лятната почивка", каза депутатът от "Коалиция за България".

"Никой не получава пари от БСП, за да участва в протестите. Това са хора, които седят зад собствена кауза", заяви още Манолова и пред водещите се подписа под тези си думи. Тя обаче отново призна, че в контрапротестите е имало помощ от структурите на БСП. "Защо тези, които имат парламентарно мнозинство да имат основание за подкрепа, а ние - не?", попита Манолова.


Попитана как ще се промени Изборният кодекс, Манолова каза, че той трябва да се промени, за да се предотврати злоупотребата в бюлетините. "Според мен трябва да се опитаме, това е предизвикателство пред мен, да убедя хората, че трябва да се предотвратят манипулациите по време на избори. За да не се случва повече казусът "Костинброд", бюлетините ще имат уникален номер", съобщи тя.


Манолова обясни още, че се надява да бъде възприето и машинното гласуване. "Това ще помогне и при преброяването на бюлетините. Ние залагаме на промени, които да осигурят една равнопоставеност на всички партии. Така и повече партии ще могат да се възползват от държавната субсидия за партиите", добави още тя.

Депутатът от БСП каза още, че въвеждането на 5-процентен преференциален праг в листите е добро решение. Това е допустимо да може да се размести по-напред в листата един кандидат, добави тя.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?