При неизяснени обстоятелства

Мъж е с опасност за живота, след като падна в асансьорна шахта във Велинград

Пострадалият може сам да е предизвикал падането си, възможно е да има и външна намеса

Мъж е с опасност за живота, след като падна в асансьорна шахта във Велинград

Гост на хотел във Велинград е с опасност за живота след падане в асансьорна шахта от височина около пет метра, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пазарджик. Мъжът е на 66 години, от София. Първоначално е настанен в болницата във Велинград, а след това е преместен в "Пирогов" с фрактури на краката, тазобедрената става и лумбалните прешлени.

По първоначални данни причина за случилото се е неправилна експлоатация на асансьора. Мъжът се опитал да влезе в асансьора на първия етаж на хотела, но вратите се затворили частично, съоръжението поело нагоре и го повлякло. Впоследствие вратите се отворили и пострадалият пропаднал в шахтата под асансьорната кабина.

Тази версия бе потвърдена и от кадри, разпространени от бТВ, на които се вижда как пострадалият се опитва да отвори вече затварящите се врати, след което обаче асансьорът потегля нагоре, обръща човека с главата надолу и той пада в шахтата, тъй като вратите се отварят.

На мястото е извършен оглед и е образувано досъдебно производство, което трябва да установи бил ли е изправен асансьорът, извършван ли е му технически преглед, защо не са сработили някои от защитите на съоръжението и какво е сгрешил при използването му мъжът.

Възможно е да има външна намеса при инцидента с асансьора


След повече от 24-часова проверка за възможните причини за инцидента инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ са установили, че асансьорът е тръгнал при полуотворени врати, тъй като не е сработил механизмът за затваряне и отваряне. Това най-вероятно е в резултат на неизправност в електрическото табло или електрическата инсталация на асансьора, но към момента инспекторите не могат да установят такава неизправност.

Асансьорът е монтиран през 2005 г., технически преглед е извършен на 14 февруари 2013 г. и тогава е бил в изправност.

Поддържащата фирма е ЕТ "Стоян Русков - Елвис" - Пазарджик. При пристигането си на мястото на инцидента вчера нейни служители са установили, че машинното помещение е отворено.

Според председателя на ДАМТН инж. Стефан Цанков инцидентът е необичаен. Повече информация ще има когато приключи следствието, което ще установи дали е имало външна намеса, посочват от ДАМТН.

Споделяне

Още по темата

Още от България