Мъж на 82 г. първи получи ваксината на AstraZeneca във Великобритания

Мъж на 82 г. първи получи ваксината на AstraZeneca във Великобритания

82-годишният Брайън Пинкър стана първият британец, получил доза от ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca . Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече използването на местната ваксина "повратен момент в борбата срещу коронависура".

Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, бе инжектиран рано тази сутрин в оксфордската болница "Чърчил". Пинкър заяви, че е горд, че е бил ваксиниран с разработен в Оксфорд продукт и сега гледа напред да отпразнува 48-ата годишнина от сватбата си.

Повече от половин милион дози от ваксината на Оксфорд и AstraZenecaса пуснати в употреба от днес. Правителството е поръчало 100 милиона дози.

Амбицията на здравните власти е в най-скоро време да се премине към ваксиниране на по 2 милиона души седмично, при положение че има налична ваксина.

От средата на декември във Великобритания започна ваксиниране с продукта на Pfizer/BioN-Tech и вече около 1 милион души получиха първата си доза.

Разработената в Оксфорд ваксина е по-евтина, по-лесна за съхранение и за транспортиране.

Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици.

Мат Ханкок предупреди, че въпреки голямата новина за стартирането на използването на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca, страната я очакват трудни седмици напред. Това се дължи на растящите случаи на заразявания, отдавани предимно на новия щам на вируса, който се разпространява по-бързо. За последните шест дни броят на заразените постоянно надхвърля 50 000. Лейбъристката партия дори призова за налагане на трети общонационален локдаун. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?