Мъж, живял 15 години в САЩ, поема ръководен пост в Ал Каида

35-годишен мъж, живял повече от 15 години в САЩ, е оглавил глобалните операции на терористичната мрежа Ал Каида, съобщи АП в петък. Агенцията се позовава на съобщение на ФБР, в което се отбеляза, че за пръв път човек, който познава толкова отблизо живота в САЩ, е поставен начело на планирането на атаки.

Аднан Шукриджума заема същия пост като организатора на нападението от 11 септември Халид шейх Мохамед, който бе заловен през 2003 г., каза в Маями агентът на ФБР по борба с тероризма Брайън Льоблан. По думите му Шукриджума поддържа постоянни контакти с висшето ръководство на Ал Каида, в това число и с Осама бин Ладен.

Шукриджума и двама други лидери са били част от "съвета за външни операции", чиято задача е да подготвя и одобрява терористични заговори, както и да набира терористи. След ликвидиране на неговите двама колеги чрез атака на американски безпилотен самолет, той остава фактически шеф и приемник на Мохамед, предишния му командир.

От 2003 г. ФБР издирва Аднан Шукриджума, който е обучаван в лагери на Ал Каида в края на 90-те години. През 2004 г. тогавашният главен прокурор на САЩ Джон Ашкрофт го окачествява като опасен за страната и за главата му е определена награда от 5 милиона долара.

Смята се, че Шукриджума е участвал в заговора за евентуален бомбен атентат в Норвегия и за неосъществена атака срещу метро във Великобритания. Има подозрения, че е проучвал възможността за терористичен акт, който да блокира трафика по Панамския канал. По-рано тази година федерално разследване го замеси в делото срещу трима мъже, подготвяли самоубийствени атаки в нюйоркското метро през 2009 г.

Майката на Шукриджума - Зурах Адбу Ахмед, заяви пред дома си в градчето Мирамар, Флорида, че синът ѝ често се възмущавал от недъзите на американското общество като алкохолизъм, наркомания или безсрамното облекло на жените, но не одобрявал насилието. Тя добави, че от години не се е виждала със сина си, като подчерта, че той никога не вършел злини и не е зъл човек.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?