Мъжът, влачил с кола кучето си до смърт, пуснат под гаранция

Мъжът, който жестоко уби кучето си, влачейки го вързано за теглича на колата, може да излезе от ареста срещу парична гаранция от 2 хиляди лева, постанови в четвъртък Окръжният съд в Пловдив.

 

Решението е мотивирано с това, че задържането му под стража не е адекватна на провинението му и Районният съд в Асеновград твърде много е надценил степента на обществена опасност на деянието.

 

По време на заседанието стана ясно още, че полицейските служители, които хванали садиста по сигнал на граждани още като влачи кучето, което тогава било още живо и отведено при лекар, са допуснали грешка като върнали тежко раненото животно на стопанина му, при когото умряло и той изхвърлили трупа му в дере край селото.

 

Петдесет и пет годишният Райчо Иванов от асеновградското село Тополово бе задържан на 12 юни заради жестокото отношение към животното, но според съда така се слага равенство с убийството на човек, което е най-тежкото престъпление.

 

Пред съда Иванов се разкая за постъпката си и обясни, че “мое беше, гледах го, храних го, но се опита да захапе мен и внучето ми".

 

По случая с малтретираното до смърт куче прокуратурата се самосезира след публикации в медиите. Самият собственик на животното бе издирен и арестуван, а трупът на кучето изровен и пратен за експертиза, която да установи причините за смъртта му. .

 

Заради случая бе извършена и проверка на действията на полицейските и прокурорски служители по регистриране, завеждане, проверка и разследване на случая с проявената жестокост спрямо домашно животно. Констатирани са непрофесионални действия на дежурния прокурор при Районна прокуратура - Асеновград, който не е упражнил контрол над полицаите в града. А те двамата нарушили Закона за защита на животните и Закона за МВР като върнали умиращото куче на насилника му. Срещу тях двамата ще бъде образувано дисциплинарно производство.

 

Подаден е и сигнал до Етичната комисия за извършване на проверка на действията на прокурора за това дали е налице нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Споделяне

Още от България