Мазохизъм с данъчни облекчения

Моя близка, живееща няколко десетилетия на Запад, водена от носталгията по детството, реши да дойде с дъщеря си, зет си и двете си внучета на море в България. При това в голям "курортен" комплекс, който по гъстота на излетия бетон отдавна е изпреварил "Люлин" и "Младост". Предупредихме я, че това си е чист мазохизъм, но тя не ни послуша.

За резултата се досещате – близката ми повече няма да стъпи на българския бряг, а потомците ѝ, които даже не говорят български, вероятно втори път няма да дойдат в България. Как се е стигнало до този резултат също е ясно за всеки. Мръсотия, безобразно обслужване, фантастични цени. За капак едно от децата паднало в помията и калта на канализационна шахта с липсваща решетка и едва го измъкнали

Идеи за измъкване от дупката

По една случайност този банален сюжет съвпадна с първите дни на новото правителство, на което се падна неблагодарната задача да измъква държавата от икономическата криза. Засега то, вероятно с право, е заето предимно да установи мащабите на пропадането, както и да докаже, че "предпазната решетка" върху финансовите дупки е била поделена и отмъкната от предишното управление.

Как точно ще стане самото измъкване засега не е ясно. Ако не се брои, разбира се, съкращаването на разходи, което може да позакърпи бюджета, но не и да пребори самата криза. Някои от най-често споменаваните преди изборите мерки засега отпаднаха или бяха отложени. Оказа се, че актуализацията на бюджета, която се смяташе за спешна, всъщност не е нужна. Намаляването на осигурителното бреме, с което лягахме и ставахме, бе отложено за по-добри времена. Магическите думи "антикризисна програма" вече не се чуват, макар че може би е рано за такава програма или пък по нея се работи тайно.

На този фон изненадващо през миналата седмица все пак се появи една конкретна антикризисна идея - българите, които са почивали поне шест последователни дни в страната, да получават данъчни облекчения след представянето на съответните счетоводни документи. Тепърва щяло да се мисли какъв да е размерът на облекченията, кои точно разходи и от какво да се приспадат. Целта е вместо в Гърция и Турция българите да харчат в родните курорти. Идеята, както се вижда, е твърде сурова. По-важно е обаче, че е в погрешна посока.

Мисията невъзможна

И предишното правителство се канеше да задължи всички държавни чиновници да си почиват в България, а после изпрати две хиляди пенсионери за малко на море по програмата "за активно стареене". От това за туризма не произтече нищо, освен че може би отбрани хотелиери се облажиха наготово с четири милиона бюджетни лева.

Колко би струвало на бюджета осъществяването на новата идея засега не е ясно. Ясно е обаче, че, за да преодолее кризата, от глътка въздух се нуждае цялата икономика, и, че доколкото има възможности за облекчения, държавата трябва да ги предостави на всички без привилегии дори и за любимия на ред правителства хотелиерски бизнес. Който при това едва ли е най-закъсалият, а и досега единствен бе привилегирован с по-ниска ставка по ДДС. Иначе защо да не получат данъчни облекчения и закупилите нов апартамент, ядящите само български краставици идомати, пътуващите с обществения транспорт и така нататък.

Впрочем, държавата щеше наистина да помогне на туризма, ако навреме се беше погрижила за пътищата, пречиствателните станции и другата инфраструктура и ако му беше наложила строги правила за застрояване и високи стандарти за качество. Без това отдаденият на бетонното си самоубийство български туризъм щеше да си закъса и без никаква икономическа криза.

Сега, дори и някой да я приложи, от новата идея няма да излезе нищо. Освен оплитане в документация и бум на фалшиви фактури. Накрая вместо да се съкрати "сивият" сектор, ще нарастне "черният".  

А и размерът на данъчните облекчения няма как да покрие цената на мазохистичния сблъсък с българската "курортна" действителност като преживяния от моята близка и нейните роднини.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?