Медии и партии подписаха споразумение срещу речта на омразата в предизборната кампания

Медии и партии подписаха споразумение срещу речта на омразата в предизборната кампания

Представители на медиите и депутати подписаха Споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори. Автори на споразумението са 12 медийни и неправителствени организации.

Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ), Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" и др.

С подписването на документа партии и медии се ангажират, че ще се придържат към високи стандарти в политическата комуникация и ще отдават приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Документът беше подписан от ГЕРБ, ДПС, БСП, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт, БДЦ. Отцепилият се от БСП и понастоящем кандидат за кмет на София на коалиция "Сердика", Георги Кадиев, също изрази желание да подпише споразумението.

Единствената парламентарна формация, която не подписа текста, бе "Атака".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че и политиците, и журналистите ще се придържат към документа. ГЕРБ щяла да бъде изключително толерантна."Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице на партиите в България", посочи Цветанов.

Атанас Мерджанов от БСП обяви, че за партията това усилие било традиционно и те ще се придържат стриктно към него с ясното разбиране, че българското обществото трябва да има избор за политика."Подписаното споразумение няма да пречи както на нас, така и на медиите да бъдат изобличавани порочните практики", каза още Атанас Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои "неоспоримо естествено".

Реформаторският блок се включи в инициативата чрез съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски. Понякога една дума или фраза може да разпали омраза, която да доведе до тежки последствия, предупреди той и обеща, че от РБ ще използват толерантен тон и ще имат позитивна кампания.

Полина Карастоянова от Патриотичния фронт заяви, че подкрепят инициативата, водени от убеждението, че истината трябва да звучи нецензурирана, нережисирана. Формацията им имала по-изразен релефен политически образ, но уважавала правилата.

Сред присъединилите се към инициативата медии е и "Mediapool".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?