Медиците в “Пирогов” пак излизат на протест

Медиците в института за спешна медицинска помощ “Пирогов” от вторник подновяват едночасовите си протести, въпреки че повечето от исканията им бяха удовлетворени преди седмица. Има и решение на стачния комитет за ефективна стачка от четвъртък, съобщи пред БНР председателят на комитета д-р Кръстьо Пенчев.

Съставът на новоназначения директорски борд на “Пирогов”, не изпълнява условията на подписаното миналия понеделник споразумение между протестиращите медици и здравното министерство, обясни Пенчев. Той съобщи, че колегите му настояват да се спазят условията в борда да не влизат лица, участвали в управлението на спешния институт от 1990 г. до датата на подписването на споразумението.

По-рано в понеделник медиците обявиха, че подновяват протеста си, тъй като все още не е назначен нов директорски борд. Минути след обявяването на решението им обаче здравното министерство оповести имената на новите директори. Петчленният състав е в състав - председател - д-р Атанас Додов, заместник-министър на здравеопазването; доц. Владислав Христов, изпълнява длъжността директор, както и доц. Емил Таков; доц. Александър Червеняков и Весела Димитрова от финансовото министерство.

В новоназначения борд единственото ново лице е доц. Червеняков, който е на мястото на освободения доц. Спас Спасков.

Доц. Христов ще изпълнява длъжността изпълнителен директор на болницата до избора на нов директор след конкурс. Провеждането му е насрочено за 6 август.

Споделяне

Още от България