Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Медийни експерти: БНТ лесно може да се превърне в ТВ7

Сигнал за случващото се в обществената медия е мълчанието на журналистите

10 коментара
Медийни експерти: БНТ лесно може да се превърне в ТВ7

"В завладяната държава, с доста прилежащи на властта медии, от обществената телевизия очакваме да е дом на качествената и независима журналистика. Очакваме БНТ да се ръководи от хора, за които обществената функция е кауза. Назначените на високи позиции в БНТ от новия генерален директор няма данни да са избирани по този критерий. Но пък – обратно – фигури с опит като директора на дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ Константин Кисимов напускат, в конкретния случай напускането съвпада с назначаването на Емил Кошлуков за директор на дирекция Програма БНТ1". С тези думи медийният експерт проф. Нели Огнянова започва отговора си на въпроса как изглежда Българска национална телевизия в момента.

Лайфстайл тематика

Според преподавателя в специалност "Телевизия" във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ д-р Жана Попова най-силният сигнал за случващото се в обществената медия е "мълчанието на журналистите" ."Вторият сигнал е в посланията, които започнаха да се излъчват. Само три примера от последните седмици за темите и гостите на предаването: "Акад. Христо Григоров: Трябва да имаме вяра в този народ", "Анализатори: България е в удивително печелившо положение на Балканите", "Огнян Златев: Очакваме едно изключително успешно председателство"… Думите "успешно", "изключително", "удивително печелившо" за политически въпроси, за обществени въпроси, затварят журналистиката и правят предаването лайфстайл журнал", казва Попова.

Проф. Огнянова също обръща внимание на факта, че БНТ има мисия да информира, но съдържанието бяга в "криминалното и лайфстайла".

Повод за разговора с независими експерти са поредицата от събития, които се случиха в обществената медия в последните месеци. Генералният директор Константин Каменаров назначи за програмен директор на БНТ 1 своя конкурент за поста Емил Кошлуков, бивш депутат от "Новото време", който бе водещ в свързаната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3", а преди това беше изпълнителен директор на "ТВ 7" и "Нюз7" – два тв канала, финансирани от КТБ (по времето на партньорството между Цветан Василев и Делян Пеевски) и фалирали малко след нея.

За програмното развитие на четирите канала на БНТ пък отговаря Надя Костова, която от 2005 до 2014 г. е програмен директор на ТВ 7.

В борда на телевизията влязоха журналисти и юристи, свързани с бившата ТВ7, близка до Пеевски и Цветан Василев. Участия на политици бяха свалени заради "по-важни теми", а екозащитникът Тома Белев алармира в социалната мрежа "Фейсбук", че предаването "Референдум" е сменило тема в последния момент.

Fake news

"В обществената телевизия отсъстват значими теми от обществения дневен ред, съдържанието бяга в криминалното и лайфстайла, новинарските емисии са предпазливи и все по-отчетливо се прокарва правителствената гледна точка. Да не говорим за това, че обществената телевизия трябва не само да ни предостави фактите, тя трябва да ни помогне и да разбираме по-добре света, в който живеем", коментира проф. Огнянова.

"Обществената телевизия представи гражданските протести #savepirin като контрапротест, хилядите протестиращи граждани – като еколози, а причината – втората кабинка. Такава новина няма, еколози срещу втора кабинка е fake. Новината е, че граждани протестират срещу усвояването на Пирин за частни цели – така както протестират срещу застрояването на северното Черноморие и срещу т.нар. заменки. Впрочем директорът Кошлуков вече води и публицистично предаване и още в първото издание разгледа именно темата за втората кабинка", допълни проф. Огнянова.

  

Проф. Нели Огнянова

На въпрос символ на какво е присъединяването на Емил Кошлуков към БНТ, който в периода преди да се кандидатира за шеф на медията бе спряган неофициално за "човека на Пеевски", проф. Огнянова отговори с цитат на Константин Каменаров: "Присъединяването на силни личности с професионални качества е приоритет".

"Силни личности? Може – но ако отговарят на още едно базисно изискване: тези личности трябва и да са доказали, че се ръководят от ценностите на обществените медии", смята Нели Огнянова.

"Дори без да се връщаме към кариерата на Кошлуков като основател и председател на политическа партия "Новото време", последните му роли са достатъчни, за да се види дали е изпълнено това изискване", допълни тя. И напомни, че Кошлуков бе продуцент на предаването "България без цензура", финансирано от източената КТБ и дало на българската политика Бареков; изпълнителен директор на ТВ7 – телевизия, работеща освен другото като политически инструмент за пропаганда и саморазправа с политически опоненти; водещ предаване в Канал 3; програмен директор на ТВ "Алфа" - партийния телевизионен канал на "Атака".

"Стратегическото управление на програмата на обществената телевизия е предоставено на човек, който е бил председател на политическа партия и след това - фактор в медийни проекти с несъмнена пропагандна цел като ТВ7, Канал 3 и "Алфа". Гледайте тях, мислете за БНТ", каза Нели Огнянова.

На въпрос допустимо ли е програмният директор на БНТ1 да води и предаване в същия канал (какъвто е случая с Кошлуков), Нели Огнянова и Жана Попова отговориха, че това е "въпрос на правила".

"На сайта на БНТ са публикувани правилници, в които не се открива формална забрана. Помним обаче програмната директорка на БНТ Светла Петрова, която известно време водеше Екип 4, но Управителния съвет на БНТ тогава реши, че съвместяване не е възможно", припомни Огнянова.

Жана Попова се позова на същия казус и заяви: "Почти 18 години по-късно Каменаров и Кошлуков връщат разговора за това как в редакциите ще говорят за предаванията, които правят, за структурата на телевизията. По закон и тогава, и сега, няма пречка програмният шеф да е водещ. Имаше едно много важно изречение, казано от доц. Георги Лозанов, като част от историята на регулатора тогава: "Медията сама трябва да реши как да действа в такива случаи".

  

Д-р Жана Попова

Проблемът: Водещият да е и страна, и източник

Според Жана Попова обаче между случаите "Петрова" и "Кошлуков" има още едно сходство. "И Светла Петрова като журналистка тогава, и Емил Кошлуков като водещ на предаване сега, имат едно общо качество – те самите са позиция. Не водят разговора като журналисти, които търсят различни позиции, а са една позиция. Това беше позабравено от зрителите на БНТ", казва Попова.

"Четенето на правилници показва големите правомощия, предоставени на Кошлуков, включващи стратегическо планиране, ръководство и контрол върху продуцентските центрове, контрол в процеса на филмопроизводството и т.н. В рамките на месец той е концентрирал и власт в областта на стратегията и разпореждането с публичен ресурс, и същевременно е на екран", поясни Нели Огнянова. И допълни, че в Правилника за редакционната дейност на БНТ се откриват правила, които водещият Кошлуков нарушава ярко на екран, като например: "Журналистите не трябва да показват дали са съгласни или не с изразеното от източниците си". Кошлуков прави непрекъснато това, главно това, той си е основен източник".

Случаят "Радева"

Анализирайки поведението на Кошлуков, Жана Попова отбеляза, че малко след назначаването му оставка подаде директорът на новините Константин Кисимов, а след това и водещата на "Още от деня" Аделина Радева. "Радева напусна през януари, но не се появи като водеща на предаването през целия декември, което беше учудващо. Тя е журналистката, която направи най-точното интервю с премиера Валери Симеонов, който поиска право на отговор в БНТ, а тя зададе най-значимите въпроси как един човек с власт се отнася към журналист", смята Жана Попова.

"Важно е да разберем какво се случва с журналистите, така че да ги кара от обществената медия да се преместват в телевизията, за която имаше многократни въпроси, свързани с цензура", смята преподавателката. И още веднъж напомни, че засега основният глас, който липсва, е на журналистите в самата телевизия за промените, които се случиха само за един месец.

На поредица въпроси може ли обществената телевизия да бъде подчинена, какъв е пътят за това и какви са признаците, по които можем да разпознаем подобно нещо, проф. Огнянова отговаря лаконично: "Не може да е и да е обществена, и да е подчинена. Или едното, или другото".

"БНТ, по кой път ще поемеш"

"БНТ има да завършва прехода си от държавна в обществена, има да преосмисли и обвърже обществената си мисия с финансирането, да направи разходването и отчетността прозрачни и да утвърди обществения характер на управлението. Да се въведат съвременни форми за демократично участие, цифрово време е, хората прилагат математика в помощ на формулирането на обществената мисия", казва проф. Нели Огнянова. 

Но предупреждава, че "БНТ може да се превърне в новата ТВ7". "Лесно е, започва се с кадрите, вече се започна. Ще познаем по новинарството и публицистиката, по избора на теми и събеседници. Ако се появят дежурни коментатори в студиото независимо от темата, а за други телевизията затвори врата...Индикативни са и обществени поръчки, доставките, отношенията с външните продуценти – където от БНТ зависи доколко ще се прилагат прозрачни недискриминационни правила", обяснява проф. Огнянова. И пита: "БНТ, по кой път ще поемеш?"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #10
 2. trezwomislesht
  #9

  Хляб и зрелища - вечния управленски метод. А БНТ трябваше да се управлява от журналист, истински а не такъв който се е подвизавал като говорител на правителство, на МТел и лобист на Ернст и Янг. С програмната схема която БНТ поддържа и разписанието и по часове, което е направено така, че само най големите стоици да не превключат каналите в часовете на праймтайма, БНТ няма бъдеще като национална медия. Винаги ще бъде между другото. А дали това не е и целта?

 3. Преслав
  #8
 4. Асенов
  #7

  Ако сте се чудили за кого работят Мики Маус и Преслав - те тук ви отговарят - защитават завземането на "националната" телевизия от Пеевски". И разбира се - за бонус - храчка по Костов - то си е задължително.

 5. Asparuch_deactivated_1520403985
  #6

  Превърнаха "Българската Национална Телевизия" БНТ в мощен манипулативен инструмент в служба на власт-имащите.
  Аз като данъкоплоатец - искам да знам - защо не ми се представя обективна информация. Не ме интересува каква нова бабаитщина ще изръси Б.Борисов, Сидеров и останалта плява около него.
  Превърнаха Пирин и в кръчма - и аз като данъкоплатец - искам да знам - защо се разпореждат с него ,сякаш им е бащиния.
  Пирин не е на обшина Банско, нито на "Юлен" а държавна собственост - т.е. на гражданството

 6. Преслав
  #5
 7. Територия на Мики Маус
  #4

  Защо добрия спекулативен старец не ви купи една телевизия, да си правите с нея каквото си искате? Ах, забравих! И 3-те нацiонални ТВ се дирижират от САЩ! А за ТВ 7 помня, че раздуха в деня на изборите скалъпен взлом на Костов. ТВ7-мафията= Цветан Василев и КТБ, та те, имаха интерес Костов да влезе в парламента, и в деня за размисъл пуснаха новината за взлом в дома на Костови! Демокрация е! Държавните медии са подчинени на силните на деня! А частните са още по-зле-те обслужват олигарси!

 8. Преслав
  #3

  Ами гледайте си Националната Лотария, Биг Брадър, Фермата и нескончаемата помия която се лее от БТВ и НОВА. Между всичкия тоя бълвоч сутрин там се редуват "автентично десните" После се сърдете, що сте вечно на дъното.

 9. обикновен_deactivated_1521757111
  #2

  Когато основни институции на държавата са завладени и подчинени, дори шишковците малко са закъснели окончателно да овладеят и националната "обществена" телевизия. Изходът е закриване на БНТ като обществена/което ще спести пари на данъкоплатците/, но шопарите никога няма да го направят, защото сега ще си имат национална ТВ, издържана с парите на данъкоплатците, а и прекрасен параван, именуван НАЦИОНАЛНА телевизия, за изпълнението на личните им интереси.

 10. безпартийна
  #1

  Пеевски спечели и обществената телевизия, без дори да я е купувал. За без пари. Съгласни ли сте?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.