Меглена Кунева: Държавата има пари за коледни добавки на пенсионерите

Меглена Кунева, Сн: БГНЕС

Държавата има средства за коледни добавки, но правителство ползва тези социални инструменти за поощрение или наказание и затова няма да даде допълнителните средства на пенсионерите. Тази позиция на "Движение България на гражданите“ обяви на пресконференция във вторник в София лидерът на движението Меглена Кунева.

По думите ѝ начинът, по който е било взето решението на кабинета за коледните добавки, е показателен за отношението на властта към хората. "Не може пенсионерите или която и да е група да бъде наказвана или награждавана с повишаване на заплати и пенсии. Дълбоко деморализиращо е някой, избран с гласовете на българските граждани, да ги наказва, само защото предполага, че няма да гласуват за него“, каза още Кунева.

Тя обяви, че движението категорично настоява добавките да бъдат изплатени. "Най-напред защото пари има, и защото е обещано, а от това зависят плановете на много хора. И второ, защото в настоящата картина на безработица липсата на добавките означава да бъдат засегнати много повече от пенсионерите – и децата, и внуците, десетки семейства“.

“Движение България на гражданите” призова председателят на Народното събрание Цецка Цачева да инициира създаването на обществен съвет, в който да влязат представители от неправителственния сектор, университетски преподаватели от Юридическите факултети и авторитетни конституционалисти. Според Кунева този съвет може да излъчи три кандидатури за конституционен съдия, които да бъдат предложени за обсъждане на парламента. Според Кунева, това е единственият изход от настоящата конституционна криза в страната.

Според Кунева процедурата за избор и на главен прокурор не е добра. Тя припомни критиката на движението, че няма граждански съвет към Висшия съдебен съвет, който да гарантира прозрачността на избора и ненамеса на политическите сили.

“Дори и за бъде избран един добър главен прокурор, но с политическа подкрепа, и ако той реши да си свърши работата, на него винаги ще му се напомня, че е избран без консултации с граждански съвет”, каза лидерът на “Движение България на гражданите”. По думите на Кунева управляващите са направили всичко необходимо, за да “подсекат” бъдещия главен прокурор, още преди да е встъпил в длъжност.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?