Меглена Кунева призова да спрат аналогиите с Гърция или с кризата от 1996-та

Меглена Кунева

"Призовавам политици да не си позволяват спекулативно говорене за баланса на банковата система. Крайно неуместно е да се правят аналогии с криза като тази в Гърция, нито с кризата през 1996 година. Резервът тогава беше 650 млн. долара, сега е 28 млрд. лева – исторически най-високо ниво на валутен резерв. Това се казва в позиция на лидера на партия Движение България на гражданите Меглена Кунева, разпространена в неделя.

В последните дни РБ ясно посочи в своя позиция, че банковата система в България е от най-консервативен тип, което предполага нисък риск за вложителите. Тя има собствен капитал от над 11 млрд. лв. и може да издържи на финансови трусове. Доверието на международната финансова общност в българската финансова система се доказа буквално преди дни, когато България взе заем от 3 млрд. лв. при ниска лихва. Паричният пазар в България e от затворен тип, което означава, че бордът не може да бъде атакуван от спекулативни капитали, продължава позицията.

Дългосрочно решение икономическият екип на "България на гражданите" вижда в еврозоната, която е "пълно каско“ на българската финансова система. Еврозоната дава достъп до евтиния ресурс на Европейската централна банка. В момента от членовете на еврозоната този ресурс се ползва при нива от 0.15 %. Това прави възможни евтините кредити в страните членки за разлика от България, посочва Кунева

От името на ръководената от нея партия тя настоява "партиите да кажат кога България започва подготовката си за влизане в еврозоната".

"Намирам за паническо искането за намеса на МВФ - платежният баланс на страната не предполага такава нужда и е очевидно, че този призив показва дезертиране от реформаторски намерения", завършва Кунева и напомня, Реформаторският блок влиза на консултациите при президента, на които ще бъде заявена тази позиция.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?