Меглена Кунева призова за оставката на Борисов и за служебно правителство

Меглена Кунева

Движение "България на гражданите" счита, че правителството не може да излезе от политическата криза и най-логичният ход е да се отиде към служебен кабинет, обяви пред журналисти във вторник лидерът на партията Меглена Кунева. Тя посочи, че премиерът Бойко Борисов трябва да подаде оставка.

Правителството не може да управлява, Бойко Борисов не може да състави екип и да направи така, че хората да се чувстват спокойни, допълни Кунева. По думите ѝ прокуратурата може да накаже нарушителите, но не прокуратурата, а правителството управлява.

ДКЕВР не е орган на прокуратурата, а на кабинета, а четири години правителството не направи нищо да каже дали е доволно или не от работата на министерството на икономиката и енергетиката и на ДКЕВР, коментира Кунева. От движението са изчислили, че са сменени девет ключови министри по време на сегашното управление.

Не разбрахме нито защо са си отишли, нито с каква задача са дошли нови, отбеляза тя.

Според Меглена Кунева кризата на управлението е и криза на свободата на словото. Свободата движи икономиката и това е извод, който се надявам , че след приключването на това управление ще ни изведе на добра почва, посочи тя.

Очаква се на заседанието на Националния съвет на партията днес да бъде приета декларация, в която "България на гражданите" заявява позицията си за незабавна оставка на премиера и иска президентът Росен Плевнелиев да започне политически консултации за излизане от политическата криза и да назначи служебно правителство, което да организира честни и свободни избори.

В този тежък за страната момент Движение "България на гражданите" е готово да поеме политическа отговорност за управлението на страната, се посочва в проектодекларацията.

Убедени сме, че щетите на популизма и некомпетентността на ГЕРБ не могат да бъдат поправени от БСП. Готови сме да съставим компетентно и социално отговорно дясно управление, което да изведе страната от тежката ситуация, в която я постави управлението на премиера Борисов, пише в проектодекларацията.

От партията изразяват и опасение, че премиерът за пореден път се опитва да избяга от отговорност, като прехвърля вината за провала си върху подчинените си. Опасяваме се, че в паниката си и в желанието си на всяка цена да запазят властта, управляващите ще се опитат да фалшифицират изборите, посочват от Движение "България на гражданите".

Споделяне

Още от България