Механизмът на ЕС за подпомагане на Гърция е пред провал

Липсата на политическо желание от страна на Германия принуди председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен да препратят въпроса с оказване на икономическа помощ на Гърция към срещата на върха на 25 март, съобщава гръцкият вестник "Имерисия". Обсъжданият механизъм за подпомагане предвиждаше отпускане на директни двустранни заеми на Гърция от големите европейски икономики.

На срещата на ЕС следващата седмица няма да бъде взето никакво решение, заяви германският правителствен говорител Улрих Вилхелм. По-рано министрите на финансите на страните от еврозоната не успяха да се споразумеят по въпроса, дали Международният валутен фонд трябва да бъде включен в спасителните действия. Еврокомисарят за икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че рамката за възможна подкрепа е готова, а според председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер "техническата подготовка" до голяма степен е готова.

По-късно обаче председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой коментира, че не вижда причина на срещата на върха на 25 март да се обсъжда въпросът с механизма за подкрепа, при положение, че Гърция не е искала икономическа помощ.

Продължава да витае неяснота около съдбата на въпросния механизъм, който беше окачествен от гръцкия министър на финансите Георгиос Папаконстантину като "зареден пистолет на масата”, за който изрази надежда, че няма да бъде използван. За момента Германия е махнала и масата, и оръжието, и патроните, коментира "Експрес", а еврозоната призовава Гърция да оповести до 15 май пакет от нови мерки, които възнамерява да предприеме през 2011 и 2012 г.

Въпрос на дни е Гърция да се обърне за помощ към Международния валутен фонд, пише гръцкият вестник "Та неа". Причината е, че както гръцкото правителство, така и в Брюксел изразяват сериозни съмнения доколко европейските лидери ще постигнат съгласие по въпроса с кредитирането на гръцката икономика на срещата на върха на 25 март. Съмненията са породени от настойчивия отказ на Германия, която е склонна да се съгласи с предоставянето на заеми на Гърция от страни-членки на еврозоната, само ако гръцкото правителство обяви банкрут. В същото време обаче правителството на Георгиос Папандреу настоява, че Гърция е много далеч от банкрут и това, което иска, е да получава кредити при лихвени проценти като за останалите страни от еврозоната. Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер обаче вече заяви, че дори и да бъде задействан европейски план за подкрепа на Гърция "лихвата няма да бъде средната за страните от еврозоната”. Информации сочат, че гръцкият кабинет ще изчака резултатите от срещата на върха и, ако Германия продължава да блокира – пряко или косвено – европейската подкрепа, Гърция ще се обърне към МВФ.

Споделяне

Още от Европа