Мей предлага "равни права" за граждани на ЕС, живели 5 години във Великобритания

Лидерите на ЕС останаха неудовлетоврени

Мей предлага "равни права" за граждани на ЕС, живели 5 години във Великобритания

Европейските лидери не са удовлетворени от предложението на Великобритания за гарантиране правата на близо 3.2 млн. европейски граждани в страната след като тя напусне Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия заяви в петък, че направените от премиера Тереза Мей предложения са "първа стъпка", но недостатъчна.

Според председателя на Европейския съвет изложение от Мей планове дори могат да влошат положението на гражданите от останалите 27 страни членки, които живеят във Великобритания.

След срещата на лидерите на ЕС в четвъртък британската министър- председателка очерта "справедлива и сериозна оферта" по ключовия въпрос за правата на гражданите.

"Искам да уверя всички граждани от ЕС, които се намират във Великобритания, които са устроили живота и дома си във Великобритания, че никой от тях няма да си тръгва. Няма да има разделени семейства", заяви Мей и изрази надежда скоро да бъде постигнато споразумение по темата.

Тя е предложила гражданите на ЕС, пристигнали във Великобритания преди Брекзит, да могат "завинаги" да получат равни права с британските след пет години. Това се отнася и за хората, преселили се в страната след началото на формалната процедура, с която се задейства напускането на съюза.

Te ще получат нов статут на "уседналост" и ще бъдат третирани като британски граждани, що се отнася до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.

По мнението на Мей, изразено на срещата с лидерите на ЕС, предложението ѝ гарантира някаква определеност за над 3 млн. европейци, които вече са изградили постоянна кариера във Великобритания, имат семейства и внасят своя принос за благополучието на британското общество.


Лондон иска същите права и за своите граждани в ЕС, които са 1.2 млн. души във всички 27 страни членки.

Лидерите на ЕС реагираха скептично на офертата


Германският канцлер Ангела Меркел коментира лаконично, че това е "добро начало, но е необходимо да се направи още“.

Според премиера на Белгия Шарл Мишел британският план е доста неясен.

Представителят на Европейския парламент по въпросите за Брекзит Ги Верхофстат, който обичайно е много критичен към Лондон, призова за търпение във връзка с британското предложение и каза, че трябва да се изчака подробната оферта, която Лондон ще представи в понеделник.

Той отбеляза, че в сегашния му вид предложението изглежда недостатъчно, защото "щедрата оферта на Тереза Мей не гарантира напълно правата на европейските граждани, живеещи в ЕС", съобщи Асошиейтед прес.

Австрийският канцлер Кристиян Керн определи предложението като добра първа оферта, но също добави, че трябва да се работи още. Според него много от европейските граждани във Великобритания не попадат в обхвата на предложението на Мей и това ще бъде част от преговорите.

Полският зам.-министър на външните работи Конрад Шимански също посочи, че предложенията са непълни.

Мей дава сигурност на европейските граждани

Според европейски източници Мей е посочила по време на срещата с лидерите на ЕС, че не иска никой да си тръгва от Великобритания заради излизането от ЕС, нито семейства да се налага да бъдат разделяни, съобщи Ройтерс.

Мей представила плана - за който много хора в нейната партия се надяват, че чрез него ще бъде намалена имиграцията - и след това си тръгнала от срещата, а останалите лидери продължили обсъждането в нейно отсъствие.


Според казаното от Мей тя искала да внесе сигурност в ситуацията, като е заявила, че гражданите на ЕС няма да бъдат карани да напускат кралството след Брекзит, както и че всички граждани на ЕС, пребиваващи законно на британска територия към момента на Брекзит, ще могат да уредят статута си.

Гражданите на ЕС, на които не им достигат години в Обединеното кралство, ще получат право да съберат изискуемите години на пребиваване, за да придобият този статут.

Британските власти вероятно ще дадат и толеранс най-вероятно за период до две години, в който хората ще могат да уредят статута си.

Предвижда се също сегашният формуляр от 85 страници за постоянно пребиваване, който след миналогодишния референдум за излизане от ЕС много хора са срещнали трудности да попълнят, да бъде заменен от по-опростена система.

"Тази вечер премиерът представи детайли във връзка с правата и статута на европейските граждани във Великобритания след Брекзит - обещавайки да им даде гаранции и приоритетно значение в преговорите", каза високопоставен източник от британското правителство в четвъртък.

"Премиерът заяви, че изразената от Обединеното кралство позиция представлява справедливо и сериозно предложение - такова, чиято цел е да даде възможно най-голяма сигурност на гражданите, които вече са се установили във Великобритания, градят кариери и живот, и допринасят толкова много за нашето общество."

Лондон очаква подобно решение и за британците в ЕС

Имайки предвид наброяващите над милион британци, живеещи в ЕС, Мей е казала: "Реципрочността, разбира се, е от жизненоважно значение".

"Правата на всички граждани на ЕС, които в момента са във Великобритания, ще бъдат защитавани по европейското законодателство до датата на напускането ни", каза източник, присъствал на срещата.

По думите му Мей казала, че гражданите на ЕС ще могат да разчитат на "високо уважаваните" британски съдилища и че тези хора заслужават увереност в утрешния ден. Юнкер обаче казал, че те заслужават много повече.

В британското предложение не била засегната темата за продължаването на юрисдикцията на Съда на ЕС, което е сред основните искания на съюза, отбелязва ДПА.

Преговорите по условията за излизането на Великобритания от ЕС започнаха в понеделник. Членството ѝ в ЕС трябва да бъде прекратено на 29 март 2019 г., но при съгласие между страните срокът на преговорите може да бъде удължен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?