Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Меките пари на ЕС

0 коментара

Манипулация на общественото мнение

Битува обществено съгласие, че:
1) пред-присъединителните фондове на ЕС за България не се използват добре и че могат да бъдат изразходвани повече;
2) ЕС има достатъчно надеждна схема за наблюдение на своите разходи.

Всъщност първото мнение е повод за търсене на облаги от това да участваш и в харченето, и в наблюдението на разходите на ЕС в България. А второто мнение приписва на ЕС несъществуваща прозрачност на сметките и контрола. Когато това допускане се приеме за вярно, онзи, който наблюдава харчовете на ЕС в България, получава предварително оправдание за своите действия и бездействия на местна почва.

Посланието е: вътрешният контрол е лош, външният - добър; следователно, разходите на ЕС в България трябва да се отчитат не пред местните данъкоплатци, а пред "органите" на ЕС.

Действителността е точно обратната: отчетността на българския фиск по повод на средствата, събрани от данъциq е по-добра от отчетността на разходите на Европейските Общности (и тяхната комисия).

Липсата на прозрачност е на границата между средствата, за които българските граждани могат да търсят сметка от правителството, и "меките пари", което правителството получава от ЕС по двустранни програми и по линия на управлението на международни проекти и заеми.

Прозрачността на ЕС

От всички източници на "меки пари" ЕС е най-приятният за употреба.

Според годишния отчет на Европейската Сметна палата за финансовата 2002 г. (http://www.eca.eu.int/EN/ra/2002/ra02.pdf ), положението е следното:

  • "административните разходи и пред-присъединителните фондове" "имат особено силна необходимост от подсилване на системите за наблюдение и контрол"
  • в областта на "структурните фондове", "въпреки подобряването на системите за наблюдение и контрол, особено на равнище комисия, на равнище страни-членки се появяват същите видове грешки със същата честота както в предишни години";
  • в областта на "вътрешните политики" "сделките са все още под въздействието на значителни грешки в смисъл на законност и редовност";
  • в областта на "външните дейности" "нередовните действия от миналото продължават на местно равнище"; системите за наблюдение и контрол "не дават увереност по повод законността и редовността на плащанията на равнище структури, отговорни за прилагането на проекти за развитие".

Повторението на тази непрозрачност в България

У нас и правителството, и загрижената общественост, партии и синдикати, пречат на възникването на прозрачност. Те се борят за привилегировано участие във формулирането на приоритетите за кандидатстване за фондовете и за замъгляване на процедурите.

Например с Решение на Министерски съвет № 312 от 28 май 2002 г. е приета Стратегия за участие на Република България в Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. Нито решението, нито стратегията са публикувани, нито някой повдига въпроса това да стане.

Фирмите, гражданите и техните организации не знаят процедурите и възможностите. Управлението на фондовете и кандидатстванията (въпреки промените в правилника на министерството на финансите от август и септември м.г.) остава в отделните министерства и информацията за тях не е налична, а малкото известно се губи в неясни и неучтиви (според материали в печата) обяснения на служителите.

Разпръснатостта на информацията и управлението на пред-присъединителните програми в отделни министерства често води до неосведомяване дори на местните органи за самоуправление за възможностите за използване на структурните фондове. Като правило общините получават информация от областните управители, когато вече е практически невъзможно да се направи каквото и да е. Само една от многото организации за местно самоуправление и развитие предоставя относително добра информация.

Възможни ли са подобрения?

Подобрения на съществуващите практики са възможни при две условия:

  • Трябва да се изостави заблудата, че "европейските" процедури са добри;
  • Не следва да се измислят специални процедури извън онова, което е изобщо необходимо за поддържане на отчетността и прозрачността на фиска чрез информиране на отделния гражданин и избирател (а не на неговите т.нар. представители в лицето на политически партии, неправителствени организации и синдикати.)

Тогава ще се окаже, че изброените по-долу промени са относително лесни и безболезнени.

1. Вероятно най-трудното и съществено изменение в досегашната практика е отварянето на процеса на подготовка на проекти за пред-присъединителните фондове чрез:
а) свиване на вътрешно-административния подход в разработването им;
б) общи покани за участие на заинтересовани страни и организации;
в) възлагането на дейности, свързани с подготовката, планиране и приложението на проекти, на частни фирми и организации;
г) обсъждания* на приоритетите, аргументацията и подходите към наличните фондове.

2. Промяна на регламентите по обществените поръчки, чрез:
а) въвеждане на определение на поръчка (такова изобщо липсва), което да включва съревнованията за поръчки и такива, които са финансирани със средства на ЕС;
б) включване на услуги по визията и планирането на присъединяването към ЕС в обсега на закона за обществените поръчки , т.е. създаването на възможности за възлагане на съответни дейности на недържавни организации**;
в) осигуряване на публичност на условията, критериите и резултатите по изпълнението на държавни поръчки изобщо, включително такива, свързани с фондовете на ЕС. В словоупотребата на днешния политически и правен език тези поръчки погрешно се наричат "обществени".

3. Общо осигуряване на публичност по плановете и изпълнението по пред-присъединителните фондове. С промени в закона за вътрешния държавен финансов контрол, а такава е практиката на работа и на Сметната палата, институциите на ЕС получиха достъп до проверките и резултатите от тях по изразходването на средства на ЕС. Българските граждани обаче нямат такъв достъп, доколкото според битуващото тълкуване на чл. 3, т. 4 и чл. 11, т. 3 на Закона за вътрешния държавен финансов контрол въпросните резултати се смятат за нещо като "държавна тайна".

* В миналото такива обсъждания се провеждаха по повод Националния план за икономическо развитие 2000-2006 г. (изискван от регламент 1260 от 1999 г. на Съвета на ЕС); неприемането на предложенията на неправителствени експерти предопредели централизиращата нагласа на този план и относително затворения му характер; координационният съвет по този план не върши никаква публично известна работа и не променя духа на завареното положение. От друга страна, по отделни дейности по присъединяването съществува опит, макар и спорадичен по информирането на неправителствени институции, които да правят предложения.

** Тази практика е широко използвана в други страни, недържавни организации от ЕС прилагат проекти по присъединяването в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.