Мексико заплаши да напусне преговорите за НАФТА

Мексиканският външен министър Луис Видегарай

Мексиканският външен министър Луис Видегарай каза, че ако американският президент Доналд Тръмп изпълни заплахата си да започне процес на изтегляне от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), Мексико ще напусне преговорите, предаде Ройтерс.

В понеделник Тръмп каза, че вероятно ще се наложи да прекрати НАФТА, за да получи справедлива според него сделка с икономическите партньори Мексико и Канада.
Попитан дали Мексико ще продължи да преговаря, ако Тръмп задейства процеса на изтегляне от споразумението, Видегарай отговори: "Не."

Видегарай каза, че той, постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министър на търговията Уилбър Рос са се разбрали вчера да продължат да водят "сериозен" преговорен процес. Почти по същото време Тръмп повтори в реч в Мисури заплахата си да прекрати споразумението.

Видегарай и мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо пристигнаха във Вашингтон след почти всекидневните заплахи на Тръмп преди втория кръг от преговорите за НАФТА, които трябва да се проведат от 1 до 5 септември в Мексико.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?