"Менпауър": България се изкачва в индекса на работната сила

Ирландия, Норвегия и Великобритания са най-добрите места за таланти в региона

"Менпауър": България се изкачва в индекса на работната сила

България се изкачва с девет позиции в индекса на работна сила за 2018 г. на международната консултантска компания за подбор на персонала "Менпауър Груп" (Manpower Group). Страната ни вече заема 23-та позиция в класацията на работната сила за регион на Европа и Близкия изток и 39 място в света.

За нашия регион най-добрите пазари на труда са Ирландия, Норвегия и Великобритания, а в света лидери са Хонгконг, Нова Зеландия и Сингапур, показва проучването на компанията.

В постоянно усложняващия се глобален пазар достъпът до таланти с умения е приоритет за организациите, които искат да изградят или разширят бизнеса си, се казва в съобщението на българския офис на "Менпауър Груп".

Индексът на работната сила използва Big Data и експертна информация, за да сравни потенциала на работната сила на различни пазари, като оценява наличието на умения, ценовата ефективност и продуктивността на служители при временна и постоянна заетост в 75 държави по света.

Как се представя България?

В индекса на работната сила при постоянна заетост България заема 43-то място, което е две позиции нагоре в сравнение с 2017 г.

В индекса на работната сила при нетрадиционна заетост, която включва категории като неформална работа (т.нар. ‘Gig Economy’ служители), работа на граждански договор и непълен работен ден и временна заетост, страната ни се изкачва с пет позиции нагоре и достига 52-ро място.

Регионални класации

Хонконг, Нова Зеландия и Сингапур са най-добрите пазари за бизнес развитие в Азиатско-тихеокеанския регион и в света.

Хонконг и Сингапур се класират високо заради по-големите си източници на таланти и подкрепата на гъвкави условия на работа в сравнение с пазари с нови данъчни политики и трудово законодателство.

За региона на Северна и Южна Америка първите две места се заемат от САЩ и Канада заради зрялата си работна сила. След тях се нареждат Чили, Мексико и Пуерто Рико.

В цяла Южна и Централна Америка микро пазарни промени и важни законодателни реформи могат да усложнят наемането на служители. Държавите, които заемат последните места в глобалния индекс на работната сила от този регион са Бразилия, Хондурас, Боливия и Венецуела.

Само САЩ и Канада се класират в топ десет в глобалната класация, заемайки съответно 4-то и 6-то място.

Първите пет държави от региона на Европа и Близкия Изток са Великобритания, Ирландия, Естония, Обединени арабски емирства и Израел. Всички те с изключение на Израел попадат и в топ 10 на глобалната класация.

По-големият достъп до образование и увеличаващите се инвестиции в развитието на умения допринасят за потенциала на работната сила в региона, отбелязват от "Менпауър Груп".

Компанията е сред водещите в света в областта на решенията за работната сила и помага на организациите да се преобразяват в един бързопроменящ се работен свят, като намира, оценява, развива и управлява талантите.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?