Меркел бе избрана за девети път за лидер на ХДС

Германската канцлерка затяга позицията си за бежанците и призова за забрана на бурките

Ангела Меркел по време на конгреса в Есен.

Ангела Меркел беше преизбрана за девети път за лидер на Християн-демократическия съюз с подкрепата на 89.5 процента от делегатите на партийния конгрес в индустриалния град Есен. Одобрението малко пада в сравнение с преизбирането ѝ преди две години, когато получи 96.7 процента от гласовете на делегатите на партийния конгрес.

 

62-годишната Меркел оглавява ХДС вече 16 години, а предвид неуспеха на политическите ѝ опоненти да издигнат сериозни алтернативни кандидатури е твърде вероятно да бъде преизбрана и за канцлер.

 

Преди гласуването тя произнесе програмна реч, в която се обяви за забрана на бурките и заяви, че иска да ограничи потока от мигранти и да ускори депортациите на незаконно пребиваващите чужденци.

 

Забрана на бурките

 

Пред около 1000 делегати на партийния форум тя заяви, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

 

"Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря", каза Меркел на двудневния конгрес в индустриалния град Есен, на който се очаква да бъде одобрена кандидатурата ѝ за четвърти мандат. "Това е и остава наш политически ангажимент", подчерта Меркел.

 

Тя обаче си спечели бурни ръкопляскания, след като се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, покриващи изцяло лицата на жените. "Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно", посочи германският канцлер.

 

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.

 

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане.

 

Делегатите аплодираха повече от 10 минути и със ставане на крака продължилата час и половина реч на партийната лидерка, посочва ДПА.

 

Да се противодейства на популистите

 

Меркел призова партията да ѝ помогне да се справи на изборите през септември догодина, които по думите ѝ няма да приличат на никои други в историята на обединена Германия, защото ХДС ще срещне предизвикателства и от ляво, и от дясно, както и заради надигащия се популизъм, олицетворен в Германия от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

 

Меркел предупреди да не се търсят "простите решения", предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция, че единствени те представляват "народа". Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни, каза тя.

 

Меркел се обяви срещу лозунга "Ние сме народът", който скандират по време на митинги привържениците на крайнодясното германско движение Пегида, подобно на лозунга, скандиран от жителите на бившата ГДР в края на 1989 г., настоявайки за край на комунистическата диктатура.

 

"Само народът в своята цялост решава кой е народът, това сме всички ние, които решаваме, а не само някои", каза Меркел, която е отраснала в бившата Източна Германия и започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена.

 

Анкета от миналия месец показа, че 64 на сто от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конференцията на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият ѝ рейтинг в резултат на бежанската криза, посочва ДПА.

 

Най-изпълненият с предизвикателства период

 

Германският канцлер е изправен пред може би най-изпълнения с предизвикателства период от 11-те ѝ години начело на най-голямата икономика в Европа. Без очертаващ се приемник на хоризонта и предвид неуспеха на политическите ѝ опоненти да издигнат сериозни алтернативни кандидатури, 62-годишната Меркел е фаворит да спечели изборите догодина, пише агенцията.

 

Решението на Меркел отново да оглави кампанията на своя Християндемократически съюз (ХДС) за изборите през септември е сигнал за стабилност в един несигурен свят, каза политологът от Берлинския свободен университет Хайо Функе.

 

"За Германия е важно да продължи да има една силна личност както като лидер на ХДС, така и като канцлер", каза делегатът на ХДС от Берлин Готфрид Лудевиг.

 

"Тя показа, че може да управлява Германия добре в трудни времена", добави той.

 

Плановете на канцлерката да се състезава за нов мандат идват на фон от нови заплахи за Европа, породени от възхода на националистки, популистки сили и непредсказуем Бял дом след избирането за президент на САЩ на милиардера от Ню Йорк Доналд Тръмп миналия месец.

 

"Ние сме най-силната партия със значителна преднина", каза финансовият министър и близък съюзник на Меркел в ХДС Волфганг Шойбле.

 

В периода до германските избори през септември в Европа ще се произведат и редица други важни вотове, включително във Франция и Холандия, в които вероятно ще се изрази недоволството от традиционните политически партии.

 

Шокиращите гласувания във Великобритания за напускане на ЕС и в САЩ за избиране на Тръмп за президент обаче подхраниха страхове в Германия, че изборите през септември може да имат неприятен резултат, имайки предвид възхода на новата ксенофобска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

 

Проучвания на общественото мнение показват, че ХДС и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) си възвръщат позициите след дълбоките разделения в ХДС-ХСС, предизвикани от либералната нагласа на Меркел към бежанците.

 

С около 12 процента от гласовете в национален мащаб АзГ в момента е третата политическа сила в страната, след като успешно се възползва от противопоставянето на избирателите на политиката на Меркел на отворени врати за бежанците и от тревогите от глобализацията.

 

Анализаторите все пак са скептични дали АзГ има потенциал да се превърне в нещо повече от протестна партия.

 

"Това явление е ограничено в границите на Германия заради историята ѝ", каза Функе, имайки предвид нацисткото минало на страната.

 

Успехът на АзГ обаче означава, че партийният конгрес на ХДС вероятно ще подкрепи по-твърдата линия на правителството на Меркел към даването на убежище и мерките му за повишаване на сигурността за справяне с тероризма и организираната престъпност.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?