Меркел бе първо посещение в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"

Меркел бе първо посещение в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна днес в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц, на територията на съвременна Полша, на първото си посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес.

Придружена от полския премиер Матеуш Моравецки, Меркел мина под печално известния портал на лагера, на който пише "Arbeit Macht Frei" - цинична фраза, означаваща "Трудът те прави свободен". Истината е, че пристигащите затворници веднага са били изпращани на екзекуция в газова камера, на болезнени научни експерименти или на тежък принудителен труд.

Меркел и Моравецки отидоха до един от крематориумите и на мястото на екзекуциите, където склониха глави и положиха венци с цветовете на националните знамена на двете страни. Те посетиха и лаборатория за консервационни музейни работи, а после присъстваха на церемония, където германската канцлерка се срещна с бивши концлагеристи, след което произнесе слово.

Споменът за нацистките престъпление остава неразделна част от германската идентичност, заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

"Да помним престъпленията, да назоваваме извършителите им и да почитаме достойно паметта на жертвите е отговорност, която ще носим винаги. Това е нищо безусловно, неразделно от страната ни. Съзнаването на тази отговорност е част от нашата национална идентичност", каза Меркел - първият германски канцлер, посетил това паметно за Холокоста място от 1995 г. насам.

С вълнение в гласа, след като изслуша разказа на един оцелял, пристигнал в Аушвиц на 12-годишна възраст, канцлерката призна, че ѝ е много трудно да бъде на място, където германци са вършили невъобразими престъпления.

Меркел заяви, че е важно престъпниците да бъдат ясно назовани. "Ние, германците, дължим това на жертвите и на себе си", добави тя.

Канцлерката каза също, че изпитва дълбок срам от нацистките престъпления но наред с това подчерта, че за миналото не бива да се мълчи. "Самото място ни задължава да пазим жива паметта" пред множащите се антисемитски актове, "трябва да се надигнем и да заявим своето несъгласие", призова тя.

Полският премиер също предупреди, че историята не бива да се забравя, предаде ДПА.

"Да допуснем паметта да изчезне би означавало повторно да нараним хората, преживели целия този ад, преживели невъобразими страдания. Трябва да се грижим за паметта, така както се грижим за жертвите", заяви той.

Меркел донесе и дарение от 60 млн. евро за лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера - сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи, като обувки и куфари, на убитите тук.

Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за германските зверства и като един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.

Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия във 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей "Аушвиц-Биркенау".

Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро - далеч над всички останали дарения от общо 38 страни. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина - от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери. В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.

За 14 години на власт Меркел направи многобройни силни жестове, като посети Равенсбрюк, Дахау, Бухенвалд, както и Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим. И най-вече през март 2008 г. , когато стана първият ръководител на германско правителство, произнесъл реч в Кнесета, израелския парламент, и напомни за "срама", който опетнява германците.

Полското външно министерство нарече посещението ѝ "историческо", което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма (след Хелмут Шмит през 1977 г. и Хелмут Кол през 1989 г. и 1995 г.).

Нацистка Германия унищожи около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми (цигани). Лагерът бе освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.

Вчера, преди посещението си, Меркел потвърди, че борбата срещу антисемитизма и срещу всяка форма на омраза е сред приоритетите на нейното правителство.

Това посещение е "един особено значим сигнал за заинтересованост и солидарност във време, в което оцелелите от Аушвиц стават жертва на антисемитски обиди и език на омразата", каза заместник-председателят на Международния комитет на Аушвиц Кристоф Хьобнер. По думите на президента на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който придружава Ангела Меркел, жестът на канцлера е още по-силен предвид факта, че става в "период на уклон вдясно в политическия климат като цяло" и то не само в Германия.

В същото време изчезват и последните свидетели, повече или по-малко известни, като французойката Симон Вей, починала през 2017 г., американеца Ели Визел или унгареца Имре Кертеш, починали през 2016 г. И тримата са били депортирани в нацисткия лагер.

В Германия, превърнала спомена за Холокоста в сърцевина на следвоенната си идентичност, властите са разтревожени от увеличаването на броя на антисемитските прояви.

През октомври опит за атентат срещу синагога в Хале предизвика шок в страната. Извършителят бе млад последовател на тезите, отричащи Холокоста. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която от две години е в Бундестага, между другото също се застъпва за край на културата на покаяние. Някои нейни представителии омаловажават нацистките престъпления.

Съвсем неотдавнта оцелялата от Аушвиц 94-годишна Естер Бехарано отправи предупреждение. "Моите родители и сестра ми бяха убити там. Трябва да кажа на хората днес: "Не мълчете, направете нещо! Да, страхувам се (историята) да не се повтори", каза тя пред сп. "Шпигел".

От 23 години 27 януари е ден на паметтта за жертвите на нацизма в Германия.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?