Меркел, Джонсън и Макрон се обявиха против връщане на Русия в Г-8

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин

Лидерите на Германия, Франция и Великобритания засега не възприемат идеята на американският президент Доналд Тръмп Русия да бъде поканена обратно в Г-8. "Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре (. . .) защото много неща, които обсъждаме, са свързани с Русия", каза Тръмп по-рано тази седмица.

По време на посещението си в Берлин новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че предвид случилото се в Солсбъри (атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му), продължаващата нестабилност и гражданска война в Украйна и провокациите на Русия не само в Украйна, но и на други места, все още не може да става дума за връщане на Русия в Г-7.

На общата им пресконференция германският канцлер Ангела Меркел каза, че макар да се наблюдава известно раздвижване в позицията на руския президент Владимир Путин към Украйна, то не е достатъчно, за да гарантира връщането на Москва в групата на най-развитите индустриални държави.

Русия бе изключена от Г-8, сега Г-7, преди пет години след като анексира украинския полуостров Крим. След това всички настоящи членове на Г-7 въведоха санкции срещу Москва.

По-рано в сряда германски правителствен говорител заяви, че ако Русия даде някакъв сигнал, че е готова да промени позицията си по конфликта в Украйна, Г-7 може да обсъди връщането ѝ във формата, припомня Ройтерс.

Също в сряда Си Ен Ен, цитирайки източник от администрацията на Тръмп, съобщи, че президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепял американския си колега в неговия стремеж за връщане към формата Г-8 с участието на Русия. Според Си Ен Ен лидерите на САЩ и Франция са провели във вторник вечерта телефонен разговор, по време на който са изразили съгласие, че участие на Русия в срещата на върха на "Голямата седморка" (Г-7) през 2020 г. би било целесъобразно.

Според източника на Си Ен Ен Макрон предложил Русия да бъде поканена през 2020 г. Американската телевизия отбелязва, че Тръмп планира да обсъди идеята за връщане към формата Г-8 на предстоящата среща на групата на седемте най-развити индустриално страни в света в Биариц, Франция, от 24 до 26 август.

По-късно самият Макрон обаче застъпи по-различна позиция, като заяви, че възстановяване на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни ще е стратегическа грешка и сигнал за слабост на западните държави, предаде Ройтерс.

"Мисля, че ако Русия може да се върне на масата без никакви условия, това ще бъде знак за слабостта на Г-7", заяви президентът пред Асоциацията на журналистите, акредитирани към Елисейския дворец.

"Това ще бъде стратегическа грешка от наша страна и потвърждение, че сега е време на безнаказаност", добави той. "Уместно е след време Русия да може да се върне в Г-8", от която беше изключена през 2014 г. след нахлуването в Крим, посочи френският президент, цитиран от Франс прес.

"Разводът влезе в сила в момента на нахлуването в Украйна. Необходимо предварително условие (за връщане на Москва) е да се намери решение за Украйна въз основа на Минските споразумения", каза той и подчерта, че украинската криза трябва да бъде уредена преди Русия да се върне в Г-8, въпреки че е от жизнено значение обсъждането на международните кризи с Москва да продължи.

Европейският съюз е против всякакво безусловно предложение към Русия да се върне в клуба на най-развитите световни икономики - Г-7. Така отговори на идеята на американския президент Доналд Тръмп висш служител на блока, цитиран от Ройтерс.

Служителят, помолил да остане анонимен, каза, че причините за изключването на Москва все още са в сила и че всяко предложение за безусловно връщане ще бъде контрапродуктивно и признак на слабост.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят